Рядък розов диамант е продаден за над 26 млн. долара

Рядък розов диамант е продаден за над 26 млн. долара Снимка: zondnews.ru

Изключително рядък пурпурно-розов диамант бе продаден на търг в Швейцария за 26,6 млн. долара

14,8-каратов диамант, наречен „Духът на розата“ е най-големия по рода си, представен на търг, тъй като 99% от всички розови диаманти са под 10 карата. 

 

Купувачът, пожелал да остане анонимен, купи диаманта по телефона за 26,6 милиона долара - това е рекордна цена за камък от този клас.

 

"Духът на розата" е издълбан от необработен диамант с тегло 27,85 карата, открит в Якутия (РФ) през 2017 година и наречен "Вацлав Нижински" - в чест на руско-полския балетист и хореограф. Американският институт по гемология оценява този пурпурно-розов диамант като един от най-чистите в историята си.

 

В каталога на аукционната къща Sotheby's пише: "Духът на розата" е идеалното име за камък, отразяващ красотата и тайната на диаманта, в който великолепието и величието на Русия са напълно разкрити от майстора, обработил камъка и показал неговата скрита вълшебна красота."

 

Името "Духът на розата" е дадено на обработения диамант в чест на едноименния балет на Михаил Фокин. Спектакълът е поставен за първи път в известната трупа на Сергей Дягилев. Премиерата му се е състояла в Монте Карло през 1911 година.

 

Настоящият ценови рекорд за розов диамант се държи от „Розова звезда“. 59-каратовият камък бе продаден на търг за 71 млн. долара в Хонконг през 2017 г.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: