Софтуерна компания стартира проект, посветен на ИТ историята в България

Софтуерна компания стартира проект, посветен на ИТ историята в България

Технологичната компания планира поредица от инициативи, свързани с темата

DataArt, глобална технологична компания, която проектира, разработва и поддържа софтуерни решения, стартира проект, посветен на историята на информационните технологии в България. Целта на проекта е да популяризира някои от най-интересните и значими събития в областта на технологиите у нас - от появата на първия компютър до масовата употреба на изчислителни устройства. 

Началото на проекта ще бъде поставено  с пускането на онлайн платформа, съдържаща богат набор от статии, снимки и документи, свързани с историята на информационните технологии.

Читателите ще могат да научат повече за първите стъпки в областта на изчислителната техника в България, за началото на образованието в сферата на информатиката, за първия компютър „Витоша“, за моделите ИМКО и „Правец“, за калкулаторите „ЕЛКА“, за първите у нас аркадни и видеоигри и дори за началото на електронната музика в страната. Освен онлайн, съдържанието ще бъде представено и в ноемврийския брой на сп. „ВИЖ!“.

Като част от инициативата, DataArt предвижда поредица от семинари и лекции, посветени на ИТ историята в България. Те ще са част от глобалния проект „DataArt IT Музей“, който отделя специално внимание на историята на информационните технологии в Източна Европа.

„DataArt IT Музей“ е проект, чието начало е дадено преди повече от десет години. Днес колекцията на виртуалния музей на DataArt включва няколкостотин артефакта: компютри, периферни устройства и техните отделни компоненти, мобилни телефони, носители за съхранение, софтуер и сувенири. От 2019 г. екипът започва да записва интервюта и да събира фото- и видеоматериали за историята на изчислителната техника и информационните технологии в Източна Европа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: