Датски музей си иска парите от художник, „нарисувал” две празни платна

Датски музей си иска парите от художник, „нарисувал” две празни платна Снимка: firstpost.com

Произведенията са поръчани през 2021 г. с идеята авторът да изрази отношението на твореца към заплатите

И трябва да се признае, че „концепцията” му е не само оригинална, но в известна степен и правдива – художникът Йенс Хаанинг е озаглавил двете си празни платна в съответствие с темата - „Вземай парите и бягай“. За работите му музеят Kunsten в датския град Олборг е платил предварително над € 71 600, съобщава ВВС 

След получаването на "картините", музеят е поискал плащането си обратно. Йенс Хаанинг обаче отказал и спорът стигнал до съд. Съдебното решение е на страната на музея, но оставя на автора часто от парите за „разходи”, редуцирайки задължението до около € 67 000. 

Независимо от развоя на събитията, творбите все пак са изложени пред публика по решение на директора на музея. Той казва, че се е смял с глас, когато е видял за първи път празните платна и е решил да сподели емоциите си с публиката. „Служителите ми се развълнуваха, но да видя „Вземи парите и бягай“ беше наистина смешно”, казва директорът пред ВВС. 

От своя страна 58-годишният Йенс Хаанинг е приел съдебното решение и каза пред TV2 Nord, че не смята да продължава съдебния спор. Находчивият автор обаче е на мнение, че: „Музеят всъщност спечели много, много повече от това, което инвестира", заради шума около историята.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: