Пред мирната конференция за Украйна - как ще продължи историята на Бюргенщок

Пред мирната конференция за Украйна - как ще продължи историята на Бюргенщок Снимка: issuu.com

Курортът с изглед към езерото Люцерн ще посрещне на 15 и 16 юни световни лидери на най-високо ниво, за да потърсят за пореден път мирно решение на въоръжения конфликт в сърцето на Европа

Подобни събития не са новост за Бюргенщок с неговата дълга история на политически срещи от „висшия пилотаж”, с атмосферата му на сигурност, дискретност и живописна природа. Околните планини, гори, ливади, живописни села и градчета, понякога потънали в мъгла, с право се смята за визитна картичка на Швейцария, в славата ѝ на дом на дипломацията.

Сякаш застинал като в омагьосана планина, районът е убежище на мира – едновременно изолирано от света, но и чувствително към страховете му.  Информационният сайт swissinfo.ch припомня историята на Бюргенщок.

Курортът, построен през 1873 г., е рожба на Belle Époque, първата златна ера на швейцарския туризъм, а Grand Hotel Bürgenstock е първата брънка във веригата луксозни хотели, разпростряла се от Швейцария през Италия до Египет. Тук през 1954 г. слючва брак Одри Хепбърн, Шон Конъри е гост на хотела, докато се снима като 007 в „Голдфингър”, а София Лорен и съпругът ѝ Карло Понти редовно наемат вила наблизо.

Но луксозният курорт посреща и други гости, определили в голяма степен съдбата на света. В началото на 50-те години на миналия век германският канцлер Конрад Аденауер организира тук няколко летни сесии на правителството си и от Бюргенщок следи преговорите по плана Шуман, който постави основите на европейската интеграция.

Същото лято в Grand Hotel Bürgenstock отсяда и първият президент на Израел Хаим Вайцман. Някои смятат, че привидната дистанция  между израелския лидер и Аденауер е всъщност е първата стъпка към сближаването на Израел и Германия, последвана след 10 години от ключовата среща на Аденауер с израелския премиер Давид Бен Гурион в ню-йоркския хотел Waldorf-Astoria.

В Бюргенщок по един или друг повод са отсядали и Голда Меир -като външен министър на Израел и по-късно като министър-председател на еврейската държава, индийският премиер Джавахарлал Неру и дъщеря му Индира Ганди, сирийския президент Хафез ал-Асад, бъдещият президент на САЩ Джими Картър и много други.

През 1960, 1981 и 1995 г. курортът е домакин на три конференции на така наречената Билдербергска група, която обединява водещи фигури от политиката, бизнеса, военните и академичните среди, създадена, за да насърчи сътрудничеството между САЩ и Западна Европа

През новото хилядолетие, по-точно през януари 2002 г., Бюргенщок се записва в историята с подписването на споразумение за прекратяване на огъня между северната и южната част на Судан, отбелязвайки първата стъпка към мира и независимостта на Южен Судан, която беше обявена през 2011 г. Но опитът на тогавашния генерален секретар на ООН Кофи Анан през 2004 г. да договори обединението на остров Кипър остана без успех. 

Междувременно през 2008 г. катарската хотелска верига Katara Hospitality купува курорта. Бюргенщок е обновен с инвестиции то $ 550 милиона, но както швейцарските власти твърдят, арабската страна не участва в организирането на предстоящата конференция за Украйна. 

Само преди дни Китай отказа участие в мирната среща с аргумента, че без Русия конференцията не би могла да постигне резултати. Украйна обвини Пекин, че агитира и други държави да не участват и изглежда е така – според дипломатически източници и след среща с представители на Китай, Саудитска Арабия също няма да изпрати представители на конференцията. В близките дни ще стане ясно дали и други ще последват примера.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: