Откриха кораб на 3300 години с напълно запазен товар

Откриха кораб на 3300 години с напълно запазен товар Снимка: timesofisrael.com

Това е най-старият плавателен съд, откриван досега, който според експерти ще пренапише световната история на корабоплаването

Подводен робот на компанията Energean, която експлоатира редица дълбоководни находища на природен газ в териториалните води на Израел и извършва проучвателни сондажи, се е натъкнал на дървения кораб от късната бронзова епоха на около 90 км от средиземноморския бряг на Израел и на 1800 м дълбочина.

Затрупан от стотици делви и засипан с пясък, плавателният съд хилядолетия наред е лежал на морското дъно, предпазен от морските бури и течения, казват от Израелската администрация по антиките (IAA). Товарът е напълно непокътнат, което говори, че корабът, дълъг 12 до 14 м, е потънал или по време на буря, или след пиратска атака.

Находката предоставя голям потенциал за изследвания. Плавателният съд е открит на голямо разстояние от брега, което изключва визуална ориентация при плаване чрез пряка видимост на сушата. Това говори, че древните мореплаватели са имали далеч по-развити навигационни умения, отколкото се смяташе досега.

За момента са извадени и се изследват две делви, използани вероятно за пренасяне на сравнително евтини масови продукти като зехтин, вино или плодове. Изобилният товар говори за интензивна търговия, с утвърдена търговска мрежа и търговски маршрути. Очевидно добре развито е било и корабостроенето, осигурявайки съдове с капацитет да пренасят големи товари между средиземноморските пристанища.

Въз основа на данните, получени от съдовете, от IAA смятат, че притежатели на кораба и товара му са били древни племена, известни като ханаанци, населявали някога източното средиземноморско крайбрежие.

От IAA съобщават, че заедно с Energean подготвят серия подводни експедиции за изваждането на още делви. Задачата е сложна и деликатна, тъй като крайната цел е товарът да се извади на повърхността, без да се повреди дървения скелет на кораба, който изглежда добре запазен и вероятно ще се направят опити също да бъде изваден. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: