Мистериозните „боядисани хора“ на Шотландия са изчезнали, но тяхната ДНК още живее

Мистериозните „боядисани хора“ на Шотландия са изчезнали, но тяхната ДНК  още живее Снимка: Пиктски воини, мъж и жена, с боядисани тела и извити мечове. Рисунка от Джон Уайт, около 1585-1593 г., Британски музей

Енигматичните шотландски пикти, някога отблъснали римляните, не са пришълци, както предполагат средновековните историци, а имат местни корени

Това разкрива нов анализ на древна ДНК. Проучването е дело на международен екип учени, с основна група от Университета на Абърдийн. Резултатите, публикувани в списание „PLOS Genetics“, предполагат също, че пиктите не са организирали обществото си около женската кръвна линия, както и че са били свързани и с други племена от желязната епоха, населявали земите на днешна Великобритания.

Названието „пикти” е с латински произход, защото според исторически данни те са оцветявали или татуирали телата си. Народът, живял около трети век, отхвърля римското владичество и формира свое собствено кралство в Северна Британия, което просъществува до около 900 г. Според някои изследвания, именно заради пиктските воини Шотландия не е била завладяна от Рим. 

 

Писмената информация за пиктите е оскъдна, а тази, която е открита, използва уникална трудно преводима писменост, наречена „огам”. От някогашното пиктско кралство са открити само няколко селища и гробища.

Заради липсата на източници, историята на пиктите е изпълнена с много предположения, натрупали се през вековете. През ранното средновековие се е смятало, че са емигрирали от областите около Егейско море или Източна Европа. Последното проучване на „загадката на пиктите” обаче дава нова интерпретация на тяхната култура. 

Генетичният анализ се основава на ДНК, извлечена от осем скелета в две пиктски гробища в днешна Шотлания, датирани около 450 – 640 г. 

Lundin Links е едно от малкото разкопани и добре датирани монументални гробища от периода на ранното пиктско средновековие в Шотландия

Екипът е успял да извлече почти пълен геном, който разкрива „близък генетичен афинитет с популациите от желязната епоха във Великобритания, но показва и разлики, които вероятно са свързани с миграционни събития и смесени бракове с други групи“, пишат авторите на проучването.

Екипът установява също, че гените на пиктите съществуват и днес сред населението на Западна Шотландия, Уелс, Северна Ирландия и Нортумбрия – средновековно кралство, разположено на части от територията на днешна Северна Англия и Югоизточна Шотландия. Така че, пиктите може да са изчезнали, но кръвната им линия не е.

„Това е ясно доказателство, че жителите на североизточна Шотландия не са били някакво население-реликва, недокосната от времето“, подчертава научният екип.

Вече са в ход и допълнителни изследвания на т.нар. Пиктска Шотландия, включително нови разкопки, химичен анализ за хранителните навици и миграцията, и допълнителна работа по ДНК.

Археолози наскоро откриха следи от древна пиктска крепост в Шотландия под град от 1800 г.(Снимка: University of Aberdeen)

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: