Щастливата булчинска рокля

Щастливата булчинска рокля Снимка: smithsonian.tumblr.com

Днес пищната бяла дреха е в музея „Смитсониън”, но по време на Втората световна война, още докато е парашут, първо спасява младоженеца два пъти, а след това му носи дълги години щастлив живот.

През 1944 г. майор Клод Хенсингер, пилот на бомбардировач, е свален, връщайки се от Япония. Двигателят се запалва и самолетът започва бързо да пада, но Клод успява да катапултира и да отвори парашута – и това го спасява

Приземява се болезнено върху високи скали, но получава леки наранявания, които обаче не му позволяват да продължи пътя си към оцеляването. Междувременно пада нощта и температурите падат под нулата – не много, но достатъчно, за да причинят хипотермия и смърт на ранения пилот. 

За щастие, верният парашут е с него и отново го спасява - майор Хенсигер се увива многократно в плътната коприна, така че посреща утрото жив, когато е открит от войници на Съюзническата армия. Парашутът, спасил живота му два пъти, става неразделна част от най-скъпите му вещи.

Завърнал се у дома, Клод бърза да се срещне с приятелка от детството си, тъй като войната го е накарала да осъзнае, че с Рут ги свързва повече от приятелство. Оказва се, че и тя е разбрала същото и двамата веднага се сгодяват. В знак на любов, бившият военен летец ѝ дарява не годежен пръстен, а най-скъпото си – своя спасителен парашут, с молбата да ушие от него венчалната рокля. 

Тя разбира се, е съгласна, повтаряйки в по-модерна следвоенна версия историята от любимия си роман „Отнесени от вихъра” със Скарлет О’Хара, която шие сватбената си рокля от завеса. 

През лятото на 1947 г. Рут и Клод се женят и живеят щастливо близо половин век. Парашутът-рокля е скъпа семейна реликва, с която първо се омъжва дъщеря им, а след това и снаха им. 

В края на миналия век, Рут Хенсингер чува, че музеят „Смитсониън” търси артефакти и тъкани, свъзани с парашутизма и решава да дари невероятно щастливата си сватбена рокля, чиито волани и днес нашепват драматичната романтична история. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: