„Фаберже“ представиха уникално драконово яйце


По традиция около Великден е време за лукс и за представяне на уникалните яйца на бижутерийната фирма „Фаберже“. Последното, което е изработено по поръчка и е посветено на десетата годишнина от излизането на екран на първия епизод от „Игра на тронове", беше представено наскоро, съобщава Artnet. Уникалното произведение на изкуството съчетава майсторство и артистична изобретателност с един от най-емблематичните телевизионни сериали на XXI век. 

Изработена от 18-каратово бяло злато с диаманти и лунни камъни, черупката на яйцето е оформена от три взаимосвързани крила, които се отварят за поредната скъпа изненада: рубин от Мозамбик, който стои на върха на миниатюрна кристална корона. Цената на бижуто е $ 2,2 милиона - сравнително скромна.  

Дизайнът на бижуто е дело на Лиса Толгрен и художничката по костюмите на поредицата Мишел Клептън, която спечели награда „Еми" за работата си по филма.  
„Веднага разбрах какъв трябва да бъде тайният подарък. Трябваше да бъде короната, за която Денерис Таргариен през целия си живот вярва, че е нейната съдба“, споделя в изявление Клептън.  

Първото яйце на Фаберже се появява през 1885 г. по поръчка на руския император Александър III като великденски подарък за съпругата му Мария Фьодоровна. През 2004 г. то е откупено от близкия до Владимир Путин олигарх Виктор Векселберг. Оригиналите, изработени от Петер Карл Фаберже, са 50 яйца за династията Романови и още 12 за частни лица. От „императорските" днес са запазени 42. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: