Изкопаха диамант с тегло от 998 карата

Изкопаха диамант с тегло от 998 карата Снимка: lucaradiamond.com

В Ботсвана бе добит четвъртият по големина диамант в света.

Диамант с ювелирно качество и с тегло от 998 карата беше добит в Ботсвана в известната мина „Карове" от компанията „Лукара даймънд“, съобщи агенция Блумбърг, цитирана от БТА.

 

Със своята маса новият скъпоценен камък се нарежда в четворката на най-големите, добивани някога от минната промишленост.

 

Мината „Карове" е добре известна по света със своите уникални диаманти. Тук през 2019 г. беше добит камък с тегло 1758 карата, който беше закупен от френската модна къща „Луи Вюитон“.

 

По своето тегло той отстъпваше единствено на добития през 1905 г. диамант в ЮАР „Кулинан“, тежащ 3106 карата. Изработеният от най-голямата част на скъпоценния камък диамант беше инкрустиран в скиптъра на британските монарси.

 

През 2015 г. в мина „Карове" беше открит диамант с тегло 1109 карата. Той беше продаден за 53 млн. долара и сега е притежание на компанията „Граф даймъндс“.

 

Ботсвана е най-големият производител на тези скъпоценни камъни в Африка и страната се нарежда на второ място в света след Русия, припомня агенцията. Един карат е 0,2 грама.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: