Музеят на бъдещето - футуристичното чудо на Дубай

Музеят на бъдещето - футуристичното чудо на Дубай Снимка: lifeglobe.net

Музеят на бъдещето е новата изключителна забележителност на Дубай, пространство на вдъхновение и знания, посветено на развитието на технологиите през следващите 20 години. Това е една от най-предизвикателните и амбициозни концепции, създавани някога.

Проектът има за цел да покаже най-иновативните технологични решения, насочени към подобряване живота на човечеството и укрепване на световната икономика. Разположен в сърцето на финансовия квартал на Дубай, само на няколко крачки от Jumeirah Emirates Towers, Музеят на бъдещето е открит през февруари 2022 г., съобщава порталът lifeglobe.net.

Проектирана от Dubai Future Foundation и архитектурното студио Kiska Design, структурата е с уникална форма с централна кухина и заема площ от 30 хиляди квадратни метра. Музеят на бъдещето е създаден с помощта на роботизирана технология и е покрит с 1024 панела от стомана и фибростъкло. Височината на съоръжението е 77 метра. Сградата се състои от 7 етажа без фундамента и опорните стълбове - инженерно чудо, което сякаш витае в празното пространство.

Зданието, считано за най-динамичната сграда в света и оборудвано с един от най-модерните стандарти за устойчиво развитие в света, е осветено от 14 000 метра светлинни линии, захранвани от 4000 мегавата слънчева енергия. Външният му вид е украсен с надписи на арабски език, съдържащи цитати от шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум - сегашния министър-председател и вицепрезидент на Обединените арабски емирства, както и емир на Дубай. Един от тях гласи: "Бъдещето ще принадлежи на този, който може да си го представи, проектира и построи, бъдещето не чака, бъдещето може да бъде проектирано и изградено днес".

В музея има редица експериментални експонати, до които може да се стигне чрез асансьор, наподобяващ пилотската кабина на космически кораб. Оттук започва футуристично пътешествие между различни "глави", свързани с еволюцията на изкуствения интелект, изменението на климата, реконструкцията на околната среда и мобилността на градския живот.

В музея са експонирани временни изложби, които ще се променят на всеки 6 месеца, в съответствие с глобалните технологични  изменения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: