Скритите пространства на големия град

Скритите пространства на големия град Снимка: byak.de

Всеизвестен факт е, че да се намери строително петно в центъра на голям град е като печалба от лотарията

Според прогнозите на Световната здравна организация максимум след 10 години 60% от хората по света ще живеят в градовете. Мегаполисите в Африка и Азия показват най-високи тенденции за увеличаване на гъстотата на населението, която се определя от броя жители на един квадратен километър. Тенденцията се развива само в посока на ускоряването, включително и в Европа. 

Според статистиката, в Германия всеки ден се продават по 70 хектара земя за ново строителство – горе-долу 120 футболни игрища. Това е екологичен проблем, смята професорът по архитектура Карстен Тихелман от Техническия университет в Дармщад. 

„Да използваме природата по такъв начин означава непрекъснато да я изчерпваме. Тя никога няма да се възстанови от това. Много по-екологична алтернатива е да оползотворим по-добре земята, която вече е застроена. Това трябва да направим”, казва той пред DW.

Архитектът от Мюнхен Оливер Рюм предлага креативни решения. Той се е специализирал в обратната посока: вместо навън към предградията, навътре, към консолидиране на скритите градски пространства. 

„В град като Мюнхен всеки терен трябва да се развие така, че да може да се използва пълноценно”, смята архитектът. 

Той вижда много възможности за това. Последният му проект е жилищна сграда в междублоков двор, зает от еднотипни гаражни клетки. Площта му е 130 кв. м, а широчината едва 3,5 м. Дълго време в Мюнхен такъв парцел се смяташе за неизползваем. Но дали оценката е обективна?

„Нашите градове в Германия имат голям потенциал, защото не са толкова гъсто населени. Виена или Копенхаген, например, са с гъстота на населението от порядъка на 10 до 12 хиляди души на квадратен километър. Мюнхен, най-гъсто населеният град в Германия, е с наполовина по-малка гъстота”, казва проф. Тихелман.

Клиентите на Оливер Рюм са въодушевени от неговия проект над гаражите в двора. Но новата сграда трябва да отговаря и на условията на строителните власти в Мюнхен, в случая – да предложи поне още четири гаража. Друг проблем е тясната уличка, която води до мястото, а по нея трябва да мине цялата строителна техника. Решението е специален малък кран, който минава през тесния двор, като се сгъва

След 8 месеца строителство, дворът със скучните гаражи е трансформиран в уникална жилищна сграда в квартал Глокенбах, в сърцето на Мюнхен. Въпреки че застроеното пространство е малко, сградата не е  клаустрофобична. Зеленината е толкова много, че създва чувството за крайградска къща. 

Pilotprojekt am Dantebad. © Florian Nagler Architekten
Сграда на арх. Флориан Наглер, сниимка - muenchenarchitektur.com

Идеята за консолидиране на градските терени и многофункционалното им претворяване има и други последовтели в Мюнхен. Архитектът Флориан Наглер съвсем скоро е завършил голяма жилищна сграда над открит двулентов паркинг. Изградил е над него конструкция на кокили, за да издигне четири етажа със 100 социални жилища, а паркингът е станал покрит. Новата сграда не е в покрайнините, а в сърцето на стар градски квартал, със строителство от 30-те години на миналия век. Оттогава районът непрекъснато се е развивал и сега тенденцията продължава с изобретателни решения. 

Умното използване на скритите градски пространства в центъра на Мюнхен означава нови жилища в предпочитан район, които обживяват малките сиви и скучни терени, доскоро пренебрегвани от строителството. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: