Нов френски закон ще защитава „звуците и миризмите на провинцията”

Нов френски закон ще защитава „звуците и миризмите на провинцията” Снимка: frenchly.us

По силата му, селските петли ще могат да кукуригат, когато пожелаят, а фермерите ще бъдат предпазени от претенциите на новите им съседи, напуснали градовете в търсене на спокойствие и тишина

Мнозина т.нар. „неоселяни” обаче остават разочаровани, откривайки, че типичните селски шумове като пеенето на петлите, лаят на кучета, селскостопанските машини или миризмата на оборски тор не съответстват на идиличните им представи за живот на село. В резултат на това, бившите граждани засипват местните съдилища с жалби, обяснява Euronews. 

Според BFM TV, в момента близо 500 фермери са пред съдебни дела, заведени от съседи, които се оплакват от шума или миризмите от фермите. За да спре този порой от съдебни искове, френският парламент гласува новия „Закон за звуците и миризмите в провинцията“, одобрен със 78 глаза „за” при 12 „против”. Според френското законодателство, законът, предназначен да ограничи конфликтите между съседи, очаква одобрение от френския сенат. 

Позовавайки се на „здравия провинциален разум”, министърът на правосъдието Ерик Дюпонд-Морети написа в Х/Twitter: „Този закон ще сложи край на злоупотребата със съдебни дела срещу фермери, които не вършат нищо друго освен работата си: хранят ни“.

Франция има дълга история на конфликти между бившите градски жители и техните съседи в провинцията. Първата победа спечели петелът Морис, превърнал се в национален герой, след като съдът на крайбрежния остров Сен-Пиер-д’Олерон в Нова Аквитания му позволи да кукурига, когато пожелае, а жалбоподателите загубиха делото срещу собственика му.

Но героят Морис беше индивидуален случай, а жалбите за „смущения на реда” бяха оставени на преценката на съдиите. Френското правителство се зае да въдвори ред, започвайки през 2021 г. със „Закона за защита на сетивното наследство на френската провинция“. Новият закон за "звуците и миризмите" е по-широк и гласи, че ако нов жител в провинцията е притеснен от местни дейности, съществували преди заселването му, няма да може да подаде жалба.

Това обаче не се отнася за "ненормални безредици" и дейности, които не съответстват на законодателството или разпоредбите, особено по въпросите на околната среда. При подобни ситуации нарушителите ще носят отговорност.

Горди сме, че подкрепяме тези, които работят в нашите полета”, написа в Х/Twitter председателят на фермерския съюз FNSEA и призова: „Към Сената!” 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: