Градовете на бъдещето: Защо Саудитска Арабия изгражда град-линия

Градовете на бъдещето: Защо Саудитска Арабия изгражда град-линия Снимка: YouTube

Очаква се в новия град да бъдат създадени 380 хиляди работни места и до 2030 г. проектът да донесе 48 милиарда долара БВП на страната

Ние живеем в условията на постоянно променящ се облик на градовете - на мястото на старите сгради се появяват нови, изчезват обичайните видове транспорт, едни архитектурни стилове изместват други. Толкова сме свикнали да не обръщаме внимание на постоянно извършващите се малки промени около нас, че понякога ги забелязваме само сравнявайки снимки от различни години.Изглежда, че сегашната ситуация устройва всички, тъй като практиката за изграждане на селища от нулата е останала в далечното минало.

Но съществуват държави, които изненадват света с проекти на фантастични градове, построени буквално на равно място, от нулата. Една от тях е Саудитска Арабия. Съвсем наскоро саудитците споделиха плановете си за изграждане на нов особен град. Що за град е това? Какъв ще бъде той и защо възникна необходимостта от създаването му? За това разказва интернет порталът buzzrussia.com.

Големият брой производствени обекти, увеличаването на броя на транспортните средства, недостатъчната инфраструктура доведоха до редица екологични проблеми, с които се сблъскват жителите на мегаполисите. Сред тях са замърсяването на въздуха, лошото качество на питейната вода, шумът, проблемът с рециклиране на отпадъците. А пътуването от дома до работа може да отнеме повече от час поради задръствания и трудности с обществения транспорт.

Изброените проблеми са добре познати на саудитците и през януари тази година престолонаследникът принц Мохамед бин Салман представи своя вариант за решаването им. Според принца държавата трябва да преобразува концепцията си за обикновен град в концепция за футуристичен град.

Въпреки консервативния си начин на живот, Саудитска Арабия гледа уверено към бъдещето и е отворена за съвременните технологии. Така например от 2017 г. тук се изпълнява проектът Neem, което в превод от арабски означава „Ново бъдеще".

През следващите години властите планират да изградят огромна технологична зона в северозападната част на страната, за да преориентират икономиката на държавата от производството на петрол към други отрасли. В рамките на проекта Neem ще бъде реализирана и идеята на принца-престолонаследник за създаването на град от нов тип, който ще получи името Line, т.е. линия.

Принцът показа на света проект, чиято цена се предвижда да достигне 200 милиарда долара. Населеният пункт, както подсказва името му, ще бъде под формата на линия, простираща се от брега на Червено море до високопланинските долини в района на Табук, намиращ се на хиляда километра от Рияд.

Линията с дължина 170 километра ще свърже крайбрежието на Червено море с планините в северозападната част на Саудитска Арабия, където вече са разположени индустриални и жилищни зони, пристанища, спортни и развлекателни обекти. Градът-линия ще се състои от свързани помежду си райони, които се наричат „градски модули".

Комплексът се изгражда около природни обекти, а не върху тях, в него ще се прилагат съвременни технологии за опазване на околната среда. Градът-линия ще може да побере до 1 милион жители, изключително пешеходци.

Засега все още нищо не се знае за особеностите на архитектурата на новия град, но по време на презентацията бе показано, че той ще се състои от три линии - наземна (за пешеходци), транспортна и логистична (за обслужване).

Инфраструктурните обекти частично ще бъдат разположени под земята, така че да не пречат на свободните разходки на пешеходците, а на още едно ниво под него ще разположат линията на екологичния обществен транспорт. Благодарение на него пътуването от единия край на града-линия до другия ще отнеме максимум 20 минути.

В града на бъдещето няма да има пътища и коли - градът е планиран така, че всичко необходимо за жителите: медицина, образование, развлечения, паркове да са достъпни пешком.

Електроенергията ще постъпва само от природни източници, а всички сгради ще бъдат въглеродно положителни. Това означава, че инфраструктурата ще консумира повече въглероден диоксид, отколкото е било изразходвано за нейното обезпечаване.

Териториите ще бъдат максимално озеленени, така че жителите няма да имат усещането за мегаполис, но при това ще се запази чувството за комфорт. Всичко това ще се управлява от изкуствен интелект, способен на самообучение.

По-голямата част от разходите за изграждане ще бъдат поети от суверенния фонд за благосъстояние на Саудитска Арабия, както и от частни инвеститори. Очаква се в новия град да бъдат създадени 380 хиляди работни места и до 2030 г. проектът да донесе 48 милиарда долара БВП на страната.

Принц Мохамед анонсира старта на строителството в началото на 2021 г. и обеща, че то ще бъде завършено през 2025 г.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: