Нидерландският Амерсфорт е европейски град на годината

Нидерландският Амерсфорт  е европейски град на годината Снимка: rtvutrecht.nl

Подгласниците му в класацията са Естепона, Испания и Ексетър, Англия, отсъди лондонската Академия по урбанистика

„Европейски град на годината“ е международно професионално отличие, което се присъжда въз основа на оформлението на града, разнообразието в типовете жилища и връзките между кварталите. Академията по урбанистика е мозъчен тръст със седалище в Лондон, който събира учени, политици и специалисти от цял свят в областта на градското и регионалното развитие.

Тази година журито избра нидерландския град Амерсфорт заради високото качество на живот, което градът предлага на жителите си, както и заради прогресивното и иновативно градско планиране – модерно, съвременно и същевременно съхраняващо характера и наследството на града. 

През септември делегация от Академията посети Амерсфорт. Според журито, градът получава наградата, защото градската управа се фокусира върху благосъстоянието на жителите, като наред с други неща, ограничава използването на автомобили и предлага разнообразна гама от достъпни и качествени жилища.

„Журито оцени Амерсфорт по жилищата и хората и по отношение на връзката между двете, защото ние имаме какво да предложим, както с вековното ни наследство, така и с модерните ни постижения и това наистина привлича хора отвъд границите на общината“, каза на церемонията по награждаването в Лондон представителят на градския съвет.

Класациите за удобни за живеене градове се провеждат по най-разнообразни критерии, като Нидерландия се позиционира добре в няколко списъка: Утрехт е първи сред градовете, удобни за велосипедисти, а Амстердам и Ротердам са съответно на 12-то и 20-то място в класацията на градовете с най-добър баланс между работа и личен живот, където първенството държи Окланд, Нова Зеландия. 

Но ако сте експат, целта на преместването ви е Хелзинки, изпреварващ швейцарските Лозана и Берн, докато Амстердам поддържа имиджа на Нидерландия със своята 20-та позиция.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: