Заслужава ли си инвестирането в соларна система

Заслужава ли си инвестирането в соларна система

Въпреки тежката процедура, инвестицията в соларна система е изгодна

Какво е нужно, за да си инсталираме соларна система за собствено производство на електроенергия? Преди всичко - здрави нерви, търпение и малко капитал. Според Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия, административната процедура отнема минимум година. „От момента, в който подадете едно искане за присъединяване на фотоволтаична централа, до момента, в който тя влезе в експлоатация, няма значение каква мощност 2,5 или 30 kW, минава година и 3-4 месеца. Аз правя такива и макар да знам целия процес, административната процедура е убийствена“, казва той. 

Каква е процедурата? 

Оказва се, че процедурата е една и съща, все едно дали става въпрос за две клетки на покрива или за цял соларен парк. Тя започва и завършва с ЕРП. Най-сложните моменти, според експертите, са именно уреждането на отношенията с ЕРП и дългият процес на инсталация. Независимо дали произвежданият ток ще се продава, или не, трябва да се договори и плати такса присъединяване на електроразпределителното дружество, която се определя според мощността. Подава се заявление за изграждане на централа до ЕРП и след като някога се получи одобрение (в случай че такова изобщо се получи, защото ЕРП има право да откаже), се изготвя проект за самата централа, който пак се входира в ЕРП за съгласуване. Нужно е освен това инвеститорът да регистрира соларната си централа като данъчен склад и да плаща акциз.  

„Поставя се друг електромер, двупосочен, който измерва това, което потребявате, и това, което връщате в мрежата. В края на месеца ще получите протокол от електроразпределителното дружество, в който ще пише колко електрическа енергия сте върнали в мрежата. Освен това ще получите фактура за такса достъп, ще получите една фактура за балансиране, ще получите фактура за такса пренос. Един път в годината трябва да се регистрирате в Агенцията за устойчиво енергийно развитие. В края на годината ще трябва да преведете 5% във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Всеки месец имате по 4-5 фактури, които по принцип трябва да плащате, и всяка година трябва да попълвате отчети и да превеждате процент във фонда“, обяснява Велизар Киряков. 

Ако се питате, защо ЕРП-тата се надпреварват да предлагат оферти за инсталиране на соларни системи за собствени нужди, отговорът е в цената. Собственикът продава на ЕРП излишната произвеждана енергия на цена 9,6 ст. за квтч. Дружеството обаче продава тази енергия на вашия съсед или на вас като потребител например за 19 ст. и печели от разликата, коментират експертите. Затова според председателя на Обществен център за опазване на околната среда - Варна, Илиян Илиев, е много важно в закона да бъде въведено понятието prosumer-consumer, като в тази категория трябва да влязат всички, които ще поставят фотоволтаици за собствени нужди. На второ място, трябва да се въведе и т.нар. Net metering - отчитането да става един път в годината. Сега всеки месец като притежател на фотоволтаична инсталация трябва да ходите в енергийното дружество да подписвате протоколи и всеки месец да издавате фактура. 

Окончателната сметка 

Правилата на държавата се сменят всяка година, затова е напълно възможно цената, която ще получават две къщи за продадената енергия, да бъде различна, коментират още експертите. Планът за възстановяване и устойчивост, по който в България ще влязат 12 млрд. лева, предвижда субсидия за инсталиране на фотоволтаици за нуждите на домакинствата - 50% финансиране, или 4000 лева, и 100% финансиране, или 8000 лева, при по-ниски доходи.  

Ако инвестирате 10 000 лева в поставяне на 5 кВт фотоволтаична инсталация на покрива на вашата къща (или на блока за апартаментите) ще произвеждате 19 кВтч средно на денонощие. По принцип е съвсем реално половината да използвате за собствени нужди. Макар че ще има дни с повече или по-малко слънце. Да приемем за по-лесно, че вкъщи използвам 9 кВтч на ден и 10 кВтч продавам на мрежата. При 9 кВтч за собствени нужди и 19 ст. примерна цена на енергията, която използвам, месечната сума, която ще спестя, е 51,3 лева или 615,6 лв. на година. Отделно останалите 10 кВтч ще продам на електроразпределителното дружество за 9,6 ст. за кВтч, като приходът ми за месец ще е 28,8 лева или 345 лева на година (без разходите за време и таксите на електроразпределителното дружество). Равносметката е - при инвестирани 10 000 лева получаваш чист приход от минимум 900 лв. годишно. 

Все пак, въпреки тежката процедура и условия, инвестицията изглежда изгодна. „За около 6-7 години вложените средства се изплащат от намалените сметки за електричество и топла вода“, коментира Велизар Киряков. При средна продължителност на живот на соларните панели 30 г., равносметката е, че около 23 г. ще ползвате безплатна енергия, като освен това ще продавате част от нея.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: