Текстилният бранш ударен с непоносимо високи сметки за ток

Текстилният бранш ударен с непоносимо високи сметки за ток Снимка: БАТОК

Българската асоциация за текстил, облекло и кожи обяви готовност за протестни действия

Миглена Христова, член на УС на БАТОК обяви готовността на производствените предприятия в сектора за протести. В изявлението се казва:

„В бранша са заети около 80 000 човека в цялата страна. Готови сме да излезем и да стачкуваме. Получихме юлските сметки за ток, които са със 68% по-високи на база юли месец миналата година. - Нашият бранш работи с предварителни договаряния за поне три-четири месеца. Имаме договори, в които не можем да променим цената. За нас увеличението е много сериозен проблем, защото от една страна не можем да променим цената, а от друга – не можем да не си изпълним договорите. Това ще се отрази и на цените на доставчиците към нас. Не знам как ще успеем да си платим сметките и заплатите.“

 

От организацията напомнят, че Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК), изпрати на 9-ти август отворено писмо до институциите, с което заяви подкрепата си за позицията на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) по повод рекордното увеличение на тока и настоява за оставки и спешни мерки срещу създалата се ситуация. Отговор на писмото все още не е получено.

Българските компании, производители в сектор „Текстил, облекла и кожи“  са едни от най-засегнатите от кризата, породена от пандемията с COVID-19 през изминалата година в икономически и социален аспект, се казва още в съобщението на БАТОК.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: