Цените на електроенергията в ЕС достигнаха рекордни стойности

Цените на електроенергията в ЕС достигнаха рекордни стойности Снимка: https://pixabay.com/

Цените на електроенергията в Европейския съюз се покачват на фона на ограниченията на доставките на руски газ

Цената на електроенергията в Европейския съюз счупи нов рекорд, докато доставките на руски газ продължават да се извършват с ограничения. Това показват данните на операторите на газопреносни мрежи.

Цените на електроенергията в Европа се повишиха, след като миналата седмица паднаха на фона на горещи вълни, слаби ветрове и увеличено търсене на газ с ограничени доставки от Русия и Норвегия, показват данните на анализаторската компания Rystad Energy. Средните дневни цени са отново над 500 евро/MWh в Италия, Франция и Германия.

Компанията добавя, че на 17 август Германия е поставила нов дневен рекорд за 2022 г. от 552 евро, което се дължи на ниското производство от вятър и скъпото производство с газ и въглища.

"Седмица 33 се доближава до нов седмичен рекорд досега (за цените на електроенергията - бел. ред.) на повечето пазари със солидна преднина във Франция, Германия, Обединеното кралство и скандинавските страни. Месечният рекорд също може да бъде счупен, цените са по-високи от юли   в Италия, Франция, Германия и Великобритания“, коментираха ситуацията експерти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: