EVN България поиска увеличение на цената на топло и електроенергията

EVN България поиска увеличение на цената на топло и електроенергията Снимка: https://pixabay.com/

Компаниите от групата на EVN България внесоха ценови заявления за цени на електро- и топлоенергия през следващия ценови период от юли 2023 г. до юни 2024 г.

Днес, 31.03.2023 г., спазвайки процедурата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), дружествата от групата на EVN България внесоха заявления за цени на електро- и топлоенергията за своите клиенти през следващия ценови период от юли 2023 г. до юни 2024 г., се казва в прессъобщение на фирмата.

По отношение на цените за енергията за клиенти на регулиран пазар заявленията на компанията краен снабдител „EVN България Електроснабдяване“ и на мрежовия оператор „Електроразпределение Юг“ предвиждат общо средно увеличение от 1,6% на фактурата на стандартно домакинство в Югоизточна България, при сега действащите компоненти на останалите компании, формиращи крайните цени.

Така при средна стойност на фактура на домакинство от 74,86 лв. (250 кВтч дневна енергия и 90 кВтч нощна енергия) повишението би било 1,21 лв. или 76,07 лв.  
  
Както и през изминалите две години, заявлението на „Електроразпределение Юг“ предлага на КЕВР да одобри промяна на модела на формиране на цената за достъп до разпределителната мрежа, заплащана от битовите клиенти на компанията.

Според предложението цената достъп за битови клиенти би била постоянна компонента, изчислявана вече на база предоставена мощност за всеки обект вместо на база потребление.

Този модел действа от 2011 г. за бизнес клиентите на компанията, като той се прилага и в редица държави от Европейския съюз. С цел равнопоставеност дружеството предлага от 1 юли 2023 г. тя да е еднаква за битови и бизнес клиенти: 0,02601 лв./кВт./ден.

По отношение на заявлението за цени на „EVN България Топлофикация“ компанията предлага цената на топлинната енергия в Пловдив от 1 юли 2023 г. да бъде 169,36 лв./МВтч. (без ДДС).

Предложението отразява направените от компанията разходи, за осигуряване на доставките на природен газ през изминалия сезон, както и стремежът и за модернизация и развитие на услугата централно топлоснабдяване за втория по големина град в България.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: