Радосвет Радев: Преизграждането на икономиката е творческа работа

Радосвет Радев: Преизграждането на икономиката е творческа работа Снимка: кадър

Излизането от тази криза ще бъде времето, в което ще се изгради човекът на бъдещето, смята експертът


Голямото предизвикателство не е към бизнеса, а е в грамотния мениджмънт на държавата. Правилното менажиране на мерките, например в Националния план за възстановяване, е предизвикателството и е творческа работа. Става въпрос за преизграждане на българската икономика." Това заяви пред BloombergTv Радосвет Радев, предприемач и председател на управителния съвет на Българската стопанска камара. Той подчерта, че четиринадесет години след присъединяването ни към ЕС ние продължаваме да бъдем най-бедната страна, на последно място по БВП на глава от населението. Според него, ако този момент бъде пропуснат, ако не задвижим икономиката на бързи обороти, пропускаме голям исторически шанс. 

„Предприемачите в България имат консенсус относно главните приоритети за модерното развитие на държавата. Това са еврозоната, Шенген, присъединяването към ОИСР. Има ясна концепция, че трябва да се преборим със сивата икономика. Бизнесът е свръхчувствителен към административната тежест и свръхрегулирането на процесите“, каза гостът, като добави, че българският бизнес не желае държавата да движи операциите му, а просто да създаде едни нормални и модерни правила за неговото развитие.  

Променливите напоследък станаха прекалено много - променят се индустриалните отношения, отношенията между капитала и труда, комуникацията... До коронакризата променливата беше само времето, а сега сме в една шизофренична координатна система с твърде много променливи, в която и не можеш да направиш дългосрочен план, защото не знаеш какво ще се е променило“, заяви Радев. 

Излизането от тази криза ще бъде времето, в което ще се изгради човекът на бъдещето, смята експертът. „Около нас вече са започнали процесите, които ще изграждат икономиката на бъдещето, и тук има 100-процентов консенсус, че става  въпрос за дигитална икономика. Коронавирусът катализира еволюцията на дигиталните технологии и те буквално взривиха развитието си по време на пандемията“, каза още той. 

Според него туризмът е най-интересният отрасъл от гледна точка на геоикономиката и България има на какво да разчита като актив в това отношение. Радев добави, че точно сега хората имат най-много нужда от общуване, а точно тези дадености са непреходни и винаги ще експлоатират човешкото любопитство. 

Радев  коментира и Националния план за възстановяване, като заяви, че той безспорно е много важен, защото трябва да ни подготви за новата икономика, но „буди недоумение защо някои от предложенията в него са архаични“. Експертът даде пример с близо двумилиардния бюджет за саниране на сгради, който не би трябвало „да се ограничи само с лепене на стиропор". Диалогът между бизнеса и правителството не е особено успешен по отношение на плана, подчерта той. Това обаче не е проблем само на България, а причината е най-вече в бързината, с която трябваше да се изготви този план, добави гостът. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: