Васил Велев: Неприемливо е намаляване на средства от Плана за възстановяване

Васил Велев: Неприемливо е намаляване на средства от Плана за възстановяване

Председателят на Управителния съвет на АИКБ смята, че средствата за бизнеса може да се намалят до 500 млн. лв.

Виждаме заявки за влошаването на Националния план за възстановяване и устойчивост, което ни притеснява." Това заяви Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България. Според него има идеи заложените в плана средства да се намалят от 900 млн. лв. на 500 млн. лв., което е неприемливо за всички организации на бизнеса.   

По думите му става въпрос за голямата икономическа трансформация и трите фонда, които са били извоювани – за технологична модернизация, за цифровизации и за зелен преход на индустрията. Той поясни, че не става въпрос за грантове, а за съфинансиране на проекти, които са предназначени за пряка подкрепа на инвестициите в съществуващи предприятия. 

Велев поясни, че те са искали финансовият ресурс за пряка подкрепа на инвестициите в съществуващи предприятия да бъде 2 млрд. лева, като към тези 900 млн. лева бъдат добавени още 400 млн. за технологична модернизация и още 700 млн. лв. за производство и съхранение на енергия от ВЕИ. 

Друг притеснителен момент за бизнеса е, че по-голямата част от целия размер на тези средства за икономическа трансформация се предвижда да бъде под формата на финансови инструменти, каза Велев. Според него има достатъчно такива инструменти, но те не стигат до реалния сектор.   

Те се разтварят в банковата система и са подкрепа за банките, не за индустрията и това ще забави възстановяването, а няма да го ускори. В момента се предлагат на пазара достатъчно финансови инструменти както като гаранционни схеми, така и като фондове за дялови инвестиции. Интересът към тях не е голям, има излишъци на предлагане. А това, което е огромен недостиг като търсене, е съфинансиране на проекти за технологична модернизация, за цифровизация, за роботизация, за енергийна ефективност", коментира той за БГНЕС.  

Велев уточни, че от всички организации на бизнеса това се възприема като отстъпление от завоюваните позиции и влошаване, а не подобряване на плана

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: