БСК: Бизнесът дава ниска оценка на антикризисните мерки

БСК: Бизнесът дава ниска оценка на антикризисните мерки

71% от участниците в традиционната годишна анкета „Годината през погледа на бизнеса" декларират, че състоянието на фирмата им през 2020 г. се е влошило спрямо предходната година. Това коментира председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев по време на провеждащия се днес и утре „Български икономически форум 2020: Икономическо възстановяване на хоризонта“.  
„В 20-годишната история на анкетата не сме виждали такива резултати.", добави той.  

Проучването на БСК показва висока степен на песимизъм у българския бизнес. Влошено състояние на бизнес климата отчитат 91% от анкетираните. 68% очакват спад на икономиката и на работните места през следващата година.  Ръст на цените на суровините предвиждат 66%, ръст на енергийните цени - 77%, 53% очакват повишение на цената на бизнес кредитите, а 51% - на регулаторната тежест. 


Антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса получават неодобрението на 68% от участниците в анкетата на БСК, а противоепидемичните мерки – 58%.  


Относно въвеждането на диференцирано ДДС: 51% одобряват тази мярка, 38% са против нея, а 11% се колебаят. Силно положителна оценка получава отказът от задължително въвеждане на СУПТО (софтуер за управление на продажбите в търговските обекти) – 72% от анкетираните подкрепят това решение. 

Във връзка с коронакризата 56% от анкетираните са се отказали от планирани инвестиции, 45% са пристъпили към съкращение на персонала, 39% са въвели частична или пълна дистанционна работа, 38% са направили инвестиции с цел съобразяване с противоепидемичните разпоредби, 35% са пуснали част или целия си персонал в неплатен отпуск за определен период от време, 21% са се насочили към развитие на онлайн продажби, а 18% са трансформирали производството си в посока промяна на продукти и/или пазари. 

Малка част от бизнеса се е възползвал от широко прокламираните антикризисни мерки, като най-голям интерес се отчита по отношение на мораториума върху плащанията по кредити (18% са се възползвали от тази възможност), мярката „60/40" (29%) и безвъзмездната помощ за микро- и малки предприятия, позната като „3/10 хил.“ (27%). Интерес към мерките по линия на Българската банка за развитие проявяват не повече от 1-2 процента от анкетираните. 

Като цяло половината от участниците в анкетата декларират, че не са ползвали нито една от предложените от правителството антикризисни мерки, а тези, които са се възползвали, се оплакват от бавен процес (41%), бюрокрация (35%) и дори корупция (5%). Едва 12% от възползвалите се от мерките декларират, че не са се сблъсквали с пречки. 



„Данните показват, че ние сме в навечерието на изключително тревожни времена. Такава анкета бележи неминуема икономическа катастрофа заради тоталното безделие на българската държава. Обидно е ехидното, пренебрежително отношение към бизнеса, „който винаги ще се оправи“, и се смята, че по някакъв спартантски начин ние имаме кода на оцеляването. Безпрецедентността на тази епидемия най-малкото налагаше малко по-уважително отношение към българския бизнес", каза председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.  

Според  Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, трябва да се гледа обективно на нещата, администрацията се опитва за няколко месеца да направи работещи десетки инструменти, възможно е да не успява да помогне на всички. 

„В бюджета не виждаме конкретни мерки, които да отговарят на конкретната реалност, това е бюджет по „темплейт”. А Планът за въстановяване има по-скоро дългосрочни цели, които е хубаво да се изпълнят, но бизнесът има нужда от възстановяване сега", коментира и Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика.   
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: