Валентин Вацев: Преходът свърши вчера, започва нов политически цикъл

Валентин Вацев: Преходът свърши вчера, започва нов политически цикъл Снимка: БНР
Слави Трифонов ще управлява както Джо Байдън в САЩ, каза анализаторът

Досегашната политическа система катастрофира. Това заяви в пред БНР анализаторът Валентин Вацев. Според него няма особено големи изненади, защото в политиката винаги се случва това, което е възможно да се случи. „Преходът свърши вчера. Започва нов политически цикъл", категоричен е той. 

Според Вацев българските политолози са изпаднали в ненужен технологизъм и пропускат своя шанс да направят реалното историческо обобщение.  „Днес е първият ден на новия политически цикъл след цикъл, продължил 30 години. Досегашната политическа система катастрофира... Слави Трифонов ще бъде титуляр и фаворит на сегашната политическа пролет“, коментира Вацев, като отбеляза, че трите системни партии са в исторически залез. 

Партията на българското чиновничество няма възможност да управлява повече под името ГЕРБ, а набедената за опозиционна БСП се е превърнала в бойно поле между Свидетелите на Станишев и Корнелистите от седмия ден. Партията на баланса и опосредяването ДПС не можа да удържи позициите си.“ Вацев подчерта, че третото място на социалистическата партия е напълно заслужено, защото те не са използвали времето след конгреса за реални промени. 

Слави Трифонов ще управлява както Джо Байдън в САЩ. Байдън не управлява, а управляват неговите над 200 съветници, добре подбрани. Най-близкият аналог на Трифонов е Владимир Зеленски. Не трябва да гледаме личния характер на Трифонов, интересното е кои политически елитарни управленски кръгове ще вземат позиции в сенчестото място зад гърба му. Те могат да дойдат от ГЕРБ, БСП, СДС... Предстои ГЕРБ да се преориентира към Слави Трифонов и ако той не внимава, може да получи огромна зестра от влюбеното във властта държавно чиновничество. В дебрите на ГЕРБ ще започне разлепване от тялото на партията и ще започнат да се движат свободните йони на българския държавен чиновник“, коментира още Вацев.  

Според Вацев за САЩ е важно дали България ще има правителство, което да е готово да участва в антируската кампания. „Има кой да каже кое е правилното правителство за България. България е част от натовския антируски фронт.“ 

Анализаторът прогнозира нови избори до началото на следващата година.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: