Слаб растеж на китайската икономика

Слаб растеж на китайската икономика Снимка: france24.com

През третото тримесечие азиатският гигант е отбелязал 4.9% икономически растеж – най-ниското ниво от година насам и далеч по-слабо от прогнозите на икономическите анализатори.

За сравнение, през второто тримесечие на тази година ръстът на китайската икономика е бил почти 8%, което предполага, че след-пандемичният процес на икономическо възстановяване постепенно губи инерция.

През последните месеци втората по големина икономика в света е изправена пред редица предизвикателства. Недостигът на електроенергия, огнищата на Covid-19 и натискът от страна на Пекин към редица индустрии вземат своето, коментира ВВС.

Китайската електроенергия е с ограничен капацитет спрямо нуждите на огромната страна и съответно, цената ѝ се повишава. Едновременно с това, в голямата си част производството на електроенергия идва от топлоелектрически централи, а Пекин увеличава натиска си върху регионалните правителства да намалят въглеродните емисии, в съответствие с целта за въглеродна неутралност на страната до 2060 г. 

Много провинции въведоха режим в електроснабдяването, включително изключване на битови и промишлени електрически мрежи, което принуди редица бизнеси да затворят или драстично да свият производствата си.

Това съвпадна с кризата в най-голямата в страната провинция - производител на въглища. Регионът Шанси, който произвежда около 30% от въглищата в Китай, пострада тежко от силни дъждове, наводнения и порои, което изстреля цените на въглищата нагоре и принуди правителството да се откаже от ограниченията за производството им, нарушавайки собствените си и международни насоки.

Ограниченото електроснабдяване се отрази зле на редица важни за Китай производства, вкл. цимент, стомана и алуминий. Спадът в промишлеността изглежда ще се задълбочи, тъй като цените на въглищата продължават да се покачват.

Криза има и в имотния сектор, изправен пред все по-големия натиск да овладее дълговете си. Задълженията на някои от най-големите имотни компании, са стотици милиарди долари, в т.ч. огромни структури като Evergrande Group (с дълг от $300 милиарда), Fantasia и Sinic Holdings. Едни от тях вече не обслужват дълговете си, други предупреждават, че са на крачка от същата принуда. 

Проблемите в имотния бранш предизвикват сериозни опасения от лавинообразно развитие, което може да обхване строителния сектор, добива и търговията със строителни материали и обзавеждането. В резултат на това, големи мултинационални финансови структури в региона възнамеряват да понижат прогнозата си за растежа на Китай. 

Друг утежняващ икономическото развитие фактор е правителствената политика. От високите технологии до компютърните игри и образователния сектор, редица най-големи китайски компании са изправени пред ограничения в политиката си и плановете на китайското правителство не предвиждат облекчения в тази посока. 

Налаганите реформи са насочени към дългосрочен растеж, но в момента тежат върху вътрешното потребление и инвестициите и неминуемо ще предизвикат краткосрочни сътресения, според експерти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: