Част от предприятията продължават да търпят спад в продажбите

Част от предприятията продължават да търпят спад в продажбите Снимка: bia-bg.com

БСК отчита между 30 и 60% спад в продажбите на голяма част от предприятията година след пандемията

Между 30 и 60% спад в продажбите продължават да търпят голяма част от предприятията една година след началото на икономическата криза, причинена от пандемията. Загубите са предимно за малките и средните фирми, които работят с чуждестранни партньори, отчитат от Българската стопанска камара (БСК).

След година в криза рискът и несигурността за предприятията остават. Притесненията са предимно за оборотните средства, с които фирмите не разполагат, за да посрещат текущите си задължения, каза заместник-председателят на Стопанската камара Станислав Попдончев.

По думите му предприятията са замразили плановете си за инвестиции, търпят спадове в поръчките и в продажбите. Част от предприятията имат намалени обеми най-вече на продажбите, особено при тези, които работят с партньори от чужбина.

„Работници се освобождават. Има намаляване на работното време. Използване на неплатен отпуск“, каза Станислав Попдончев.

В предаването „12+3“ на БНР Попдончев допълни: 

„Правилната политика е да имаме повече сигурност и предвидимост. Инвестициите ще започнат, когато бизнесът има яснота поне за шест месеца напред. Двигателите на БВП са инвестициите и потреблението. Но трябва сигурност. Можем да очакваме възстановяване в края на тази година или в началото на другата, но не трябва да има повече вълни на епидемията.“ 

Според експерта бавенето на икономическите мерки създава проблеми.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: