Институции ще се борят с незаконните превози на отпадъци

Институции ще се борят с незаконните превози на отпадъци Снимка: moew.government.bg

МОСВ и БСК подписаха меморандум за сътрудничество в превенцията на незаконните превози на отпадъци

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Българската стопанска камара (БСК) подписаха меморандум за сътрудничество относно превозите на отпадъци за и от Република България, съобщиха от пресцентъра на министерството. Подпис под документа поставиха министърът на околната среда и водите Емил Димитров и председателят на БСК Радосвет Радев.

Меморандумът предвижда сътрудничество между двете институции с цел недопускане на незаконни превози на отпадъци от и за България, както и ефективно прилагане на нормите на екологичното законодателство. В тази връзка МОСВ и БСК ще обменят информация, идеи, опит и статистически данни, ще разработват съвместни проекти и инициативи и ще организират форуми, конференции, семинари, обучения и работни срещи.

Съгласно меморандума, при възникнали трудности при прилагането на действащото законодателство във връзка с трансграничните превози на отпадъци, МОСВ се ангажира да предприеме своевременни действия за изменение на нормативната уредба, без да се засяга функционалността ѝ за целите на контрола.

От своя страна БСК ще участва активно в процесите по съгласуване, консултиране и информиране на заинтересованите страни за осигуряването на по-добро администриране на процесите. БСК ще оказва реална подкрепа на диалога за облекчаване на бизнеса. По настояване на БСК уведомлението може да бъде направено от получателя, а не от превозвача, което намалява административния натиск върху тази дейност.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: