Зелената водородна революция може да се случи по-скоро от очакваното

Зелената водородна революция може да се случи по-скоро от очакваното

Според ново проучване на Wood Mackenzie, водородните проекти са нараснали 9 пъти за година

Зеленият водород ще играе съществена роля в цялостния енергиен микс, като развитието му вероятно ще се случи по-бързо, отколкото се предвижда, според нов доклад на Wood Mackenzie. Данните от доклада сочат, че до 2050 г. водородът ще задоволява 7% от глобалното крайно търсене на енергия. От практическа нула днес, търсенето на водород като нисковъглероден източник на енергия ще достигне 211Mt до 2050 г., прогнозират анализаторите. 

Изследването "2050: The Hydrogen Possibility" показва в детайли увеличаването на проектите за тръбопроводи - според данните, девет пъти от октомври 2019 г. насам, до 26 GW. През 2020 г. обаче бяха представени седем национални водородни стратегии, които са поставили като обща цел производството на 66 GW зелен водород, което означава, че предстои още доста работа. Въпреки това, анализите показват, че прогнозите са за все по-скорошно превръщане на водорода в конкурентен източник за производство на енергия спрямо съществуващите сега високовъглеродни производствени методи.

ЕС се насочва към 40 GW електролизер до 2030 г. Франция гледа към 6,5 GW, а Великобритания и Германия са си поставили собствени цели от 5 GW, се посочва в доклада. „Водородната стратегия на Европейската комисия не съществуваше преди година. Германската стратегия също не е съществувала преди година, нито тази на Холандия, Испания [или] Португалия. [...] Китай не е имал за цел въглеродна неутралност до 2060 г.“, отбеляза Бен Галахър, старши анализатор в Wood Mackenzie и автор на доклада. Промяната в ръководството на САЩ в лицето на президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис, които обещаха агресивни действия за декарбонизиране на най-голямата икономика в света, също ще допринесе, каза още той. 

Траекторията на пазара на зеления водород ще се определя от размера на политическата подкрепа за първите няколко години и от размера на поетите корпоративни ангажименти за инвестиране в тази технология. И двата фактора се движат много по-бързо от очакваното“, отбеляза още Галахър. 

През миналия месец производителят на електролизатори Nel постави цел от $1,5 на килограм до 2025 г. Това ниво на цената би надвишило традиционните опции, базирани на изкопаеми горива. Текущата цена е по-близо до $4/кг. Едно от най-големите предизвикателства пред зеления водород е именно високата му цена, а изглежда, че и тя е на път да стане конкурентна много по-бързо от очакваното.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: