Може ли газопровод да се превърне в тръбопровод за пренос на водород?

Може ли газопровод да се превърне в тръбопровод за пренос на водород?

Енергийният концерн Е.ON преоборудва газопровод, който е част от немската система за газоснабдяване, в тръбопровод за пренос на водород, съобщава smart-energy.com. Целта на експеримента е да се провери техническата способност за транспортиране на чист водород по съществуващите, вече изградени мрежи за пренос на природен газ. 

Техническият стандарт в Германия към настоящия момент ограничава концентрацията на водород в газопреносната мрежа до 10 % максимум, но при редица изпитания вече се осъществява пренос на газ с по-високо съдържание на водород, съобщават от E.ON. Проектът ще помогне да се определи дали съществуващата инфраструктура може изобщо да се използва за пренос на чист водород. 

Настоящите изпитания са част от научноизследователския проект H2HoWi в градчето Holzwickede, Северен Рейн Вестфалия. Проектът цели да потвърди, че водородът не влияе върху свойствата на материала на тръбите или на херметичността на съществуващата инфраструктура.  

В рамките на проекта H2HoWi се проучват определени варианти. Компанията ще изключи от мрежата газопровода за средно налягане в града, а след това ще го включи към хранилище за водород, който ще бъде доставян на четирима търговски клиенти. Водородът ще се използва и за производството на топлина, което ще изисква и допълнително коригиране на съществуващата инфраструктура. 

В изследователския проект H2HoWi E.ON си партнира с оператора на газоразпределителна мрежа Westnetz GmbH. Двете компании инвестират 1 милион евро (1,1 милиона долара) в опит да направят общественото снабдяване в градчето Holzwickede устойчиво. Очаква се ускоряването на въвеждането и използването на водород за производство на енергия да помогне на Германия и Европа да постигнат своите високи цели, свързани с намаляването на въглеродните емисии. 

Предвижда се проектът да бъде изпълнен от Westnetz и да бъде управляван и експлоатиран към края на 2023 г. Строителните работи ще започнат през ноември 2020 г., съобщават компаниите. 

Това е първият по рода си такъв проект в Германия и ще бъде подкрепен от научен мониторинг, за да се потвърди, наред с други фактори, че водородът не влияе нито на свойствата на тръбния материал, нито на херметичността на сегашната инфраструктура. 

„Модернизацията на инфраструктурата от газовите ни мрежи за използването на водорода е важна предпоставка за успеха на енергийния преход.“, заявява Томас Кьониг главен оперативен директор на E.ON, отговарящ за мрежовия бизнес на компанията.  

„Преобразуваната екологично чиста електроенергия може да се съхранява под формата на водород в газовите мрежи. По този начин, газовата инфраструктура може да стане хранилище на енергията на бъдещето. E.ON си постави за цел да добавя към природния газ  зелен газ в разпределителните мрежи и при необходимост да предлага доставка на 100 % водород.“, добавя той. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: