Генералният директор на MAN: Водородът не е подходящ за транспорта

Генералният директор на MAN: Водородът не е подходящ за транспорта

В качеството му на гориво

Изпълнителният директор на MAN Truck & Bus Александър Власкамп направи смело изявление в интервю за испаноезичното списание Expansión, заявявайки, че водородът не е жизнеспособно гориво за транспорта.

За това съобщава Electrek.

Директорът се позовава на високите разходи за производството на "зелен" водород, на неговата ограничена достъпност и на необходимостта от създаване на сложна инфраструктура за неговото съхранение и транспортиране. Въпреки че MAN все още провежда изследвания в областта на технологията за водородни горивни клетки, Власкамп подчертава, че компанията се фокусира предимно върху акумулаторни електрически камиони.

Освен това, той изразява съмнение относно достъпността на зеления водород в близко бъдеще, като се има предвид търсенето му от страна на други индустрии, такива, като производството на стомана, цимент и пластмаса.

Докато MAN продължава да проучва потенциала на водородните горивни елементи, компанията залага на акумулаторните електрически камиони.  MAN вече е получила 800 поръчки за своите хибридни камиони, които могат да изминат между 600 и 800 километра на ден. Компанията също така разработва усъвършенствани батерии, които могат да осигурят още по-голям пробег.

Заявлението на Власкамп контрастира с подхода на много други големи играчи в сферата на камионните превози, които инвестират сериозно в камиони, работещи с водородно гориво.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: