ЕС залага на "Зелената сделка" за възстановяването от кризата

ЕС залага на "Зелената сделка" за възстановяването от кризата

Преходът към нисковъглеродно общество ще удари болезнено регионите, държавите и отраслите, които пряко зависят от изкопами горива

Поредното издание на програмата "Реална икономика" е посветено на Европейската зелена сделка и нейното влияние върху икономиката и работните места. Европейският съюз се ангажира до 2050 г. да достигне въглероден неутралитет. 

"Зелената сделка"  е обемист документ, в който е изложен пътят на ЕС към климатичен неутралитет и радикално снижаване на равнището на замърсяването до 2050 г. Пътната карта предполага "озеленяването" на всички сфери на икономиката - производство, бит, потребление. Предвижда се оптимизация при използването на ресурсите и съкращаване на отпадъците, припомня euronews.

Преходът към нисковъглеродно общество ще удари болезнено регионите, държавите и отраслите, които пряко зависят от изкопаеми горива. От 2021 до 2027 г. "Европейският социален фонд плюс", който финансира проекти по заетостта и социалната интеграция в целия ЕС, ще  изразходва повече от 88 милиарда евро, за да спомогне за създаването на "зелени" работни места и да осигури подкрепа на специализирани учебни програми с цел препрофилиране - инициативи, които ще подпомогнат ускоряването на прехода към зелен и цифров модел на икономиката. 

Успешен пример за взаимодействие между държавния и частния сектор при движението в посоката към безвъглеродна икономика демонстрира Испания. Там действа Empleaverde - обществена програма за подкрепа на екологични проекти и работни места. Програмата се финансира частично от Европейския социален фонд, като предлага обучение, консултации и поддръжка на устойчиви предприятия. 

Такава фирма е Souji. Собствениците й Серджо и Каталина създали тази микрофирма преди пет години. Вниманието им е фокусирано върху вторичната преработка на продукти, които се намират във всяка кухня - използваните масла за пържене. 

Каталина Трухильо Вила приканва всеки да направи експеримент в собствената си кухня. "Изпържихме картофи и оставихме мазнината да изстине, за да можем след това да я филтрираме. След това ще отделим определено количество, ще прибавим друго вещество, ще ги смесим и ще получим субстанция за миене. С нея лесно ще изтъркате тиганите и ще измиете  пода до блясък".  

За старта на това производство фирмата е ползвала съвети на експерти. В резултат  на обучението компанията е конструирала апарат с капацитет да преработва по-големи количества масла. Следващият етап е сътрудничество с ресторантите. 

"Благодарение на тези заведения количеството масла при нас се утрои. През следващата година се надяваме да увеличим бизнеса си с 30%, или дори с 40 %", коментира Каталина Вила.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: