Цената на „зеления” преход може да осуети Зелената сделка на ЕС

Цената на „зеления” преход може да осуети Зелената сделка на ЕС Снимка: epthinktank.eu

Утре започват изборите за Европейски парламент (ЕП) и предизборните анкети отчитат драстична разлика със ситуацията преди пет години, когато младите гласоподаватели специално поискаха действия срещу климатичните промени

Този път „зелените” движения не просто не предизвикват ентусиазъм, а по-скоро отблъскват европейските избиратели, пише Euronews, позовавайки се на предизборните социолози и на обществените процеси в цяла Европа. Войната на Русия в Украйна изстреля нагоре цените на енергията. Те лавинообразно повлякоха цените на най-широк спектър ежедневни стоки, създавайки кризисна ситуация с разходите за живот

Мнозина виждат в този процес и „пръста” на европейската зелена сделка и огромните разходи, инвестирани в преминаването към възобновяеми енергийни източници. Паралелен процес, който може да повлияе на изборните резултати, е и изискването за намаляване на добива и употребата на изкопаеми горива, плюс страхът от безработица на заетите в сектора.

Нагоре скочиха и разходите на фермерите в цяла Европа, „възпалени” допълнително от „зелените” изисквания към селскостопанските практики, които според повечето фермери безсмислено оскъпяват продукцията им, но затрудняват търговската ѝ реализация.

Всичко това рефлектира върху бъдещето на европейските зелени партии, заплашвайки да остави групата на Зелените/Европейски свободен алианс (G/EFA), която в момента е четвърта по големина в ЕП, с до 30% по-малко места. Реални са опасенията това да донесе по-голямо присъствие на десни и крайнодесни европейски партии.

А едно отстъпление на Зелените би могло да блокира много от механизмите, по които ЕС прилага своята Зелена сделка в европейската икономика. Част от клаузите ѝ вече са приети в пакета мерки за намаляване на емисиите парникови газове, включително все още оспорваната клауза, която иска до 2035 г. да забрани продажбата на бензинови и дизелови автомобили в ЕС. Но повечето от „зелените” политики все още трябва да бъдат договорени и гласувани, да не говорим, че при политически натиск дори одобрени директиви може да бъдат променени

Десните и крайнодесните европейски партии реагираха бързо на общественото недоволство, противопоставяйки скъпия зелен преход на кризата с разходите за живот. 

Крайнодесният италиански лидер Матео Салвини превърна в свой предизборен лозунг атаката срещу автомобилите с вътрешно горене. Според него спирането им от продажба от 2035 г. е антиевропейска мярка и ценен „подарък” за китайската електроавтомобилна индустрия. 

Другият евроскептик Виктор Орбан, който спокойно приема милиарди евро „зелени” китайски инвестиции в Унгария, открито застана на страната на протестиращите фермери и обвини европейските лидери, че не приемат „сериозно” проблемите на обикновените хора

Във Франция центристите на Макрон може да отстъпят част от местата си в ЕП на партията на Марин льо Пен, изтъкваща също подкрепата си за интересите на „обикновените” французи, докато немската Алтернатива за Германия (AfD) привидно губи позиции заради множеството корупционни скандали около лидерите ѝ, но същевременно разчита на младите немски гласоподаватели, разпалвайки антимигрантските им настроения.

Гласуването за Европейски парламент започва. У нас изборният процес преминава паралелно с поредните парламентарни избори. Дали в недоволството си (от какво ли не) ще подкрепим антидемократични и евроскептични политики, включително мерките срещу климатичните промени? Последното като че ли не е сред приоритетите на българите, заети с ежедневните си проблеми,… включително тежкия пътен трафик до гръцките морски курорти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: