Италия моли ЕС да й опрости дълговете, натрупани заради пандемията

Италия моли ЕС да й опрости дълговете, натрупани заради пандемията

За първи път дългът за еврозоната ще надхвърли 100% от брутния вътрешен продукт.

Правителството на Италия помоли Европейския съюз да опрости дълговете на страната му, натрупани по време на пандемията от коронавирус. За това съобщи в интервю за Bloomberg заместник-министърът на външните работи на Италия Рикардо Фракаро. 

По думите му Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да промени приоритетите си в парично-кредитната политика и да започне да стимулира икономиката.

Една от мерките може да бъде анулиране на закупените от регулатора държавни облигации или многократно удължаване на срока за погасяването им. 

Заради пандемията дефицитът в държавните бюджети на страните от еврозоната рязко се увеличи. Според данни от доклад на Евростат за октомври сумарният държавен дълг в еврозоната през второто тримесечие надхвърля 95 на сто от брутния вътрешен продукт.

Най-високи са показателите на Гърция, Италия и Португалия. По оценка на Еврокомисията общият дълг през тази година за първи път ще прекрачи прага от 100%.

Страните от ЕС увеличават разходите  си, за да защитят икономиката от последиците на пандемията.  Но според главния икономист на ЕЦБ Филип Лейн ниските процентни ставки означават, че бремето на изплащането ще бъде поносимо. „Като резултат държавният дълг ще бъде по-голям, но на практика това е правилен отговор в условията нае тази криза", коментира Лейн. 

Шефът на ЕЦБ Кристин Лагард отново даде да се разбере, че регулаторът ще продължи да се придържа към своята стратегия за смекчаване на парично-кредитната политика и поддържането на пазара благодарение на още един пакет мерки за стимулиране на икономиката. 

„Запазването на благоприятни финансови условия толкова дълго, колкото се наложи, има решаващо значение за поддържане равнището на потребление, кредитирането и предотвратяването на масовите уволнения", коментира Кристин Лагард.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: