Възможно е! Малък карибски остров се превърна от пуста скала в рай за дивата природа

Възможно е! Малък карибски остров се превърна от пуста скала в рай за дивата природа Снимка: rewild.org

Трудно ще познаете в зеления оазис някогашния лунен пейзаж на остров Редонда

Преобразяването му заплени еколозите в цял свят, отбелязва ВВС. След 7 години възстановителна програма, правителството на Антигуа и Барбуда обяви Редонда за защитена зона – статут, който ще запази острова за поколенията, като основно място за гнездене на прелетните птици и дом на уникални видове.

Резерватът Redonda, включително с ливадите морска трева и кораловия риф, заема 30 000 хектара, т.е., като държава, Антигуа и Барбуда вече е постигнала своя дял от глобалната цел „30x30“ – до 2030 г. 30% от планетата да станат защитени зони. 

Биоразнообразието на Редонда е огромно, включвайки десетки застрашени видове, глобално важни колонии морски птици и ендемични гущери. Но островът не винаги е изглеждал така, а по-скоро като скалиста пустош. Първите колонисти довели със себе си инвазивни черни плъхове, които унищожили местните влечуги и пропъдили птиците, изяждайки яйцата им - както правели и местните кози.

Redonda before restoration
Редонта преди 2016 г., снимка FFI

От 2016 г. обаче картината започнала да се променя. Амбициозна пилотна инициатива на местната НПО „Група за екологична осведоменост” (EAG), с помощта на правителството и задгранични партньори, в т. ч. Fauna and Flora International (FFI), се заела да премести козите, да унищожи плъховете и да върне зеленината – задължително условие за завръщането на местните видове. 

„Огромната победа за Антигуа и Барбуда – да бъдем най-голямата морска защитена зона в Източните Кариби – е пример за невероятната работа, която природозащитниците могат да вършат в страните си, но още по-важно е, че правителството ни се довери и резерватът ни съществува и се управлява законно”, казват от EAG.

Стабилната система за управление включва предпазване от инвазивни видове, за което следи система от камери за наблюдение. Местният риболов е  стриктно регламентиран, а научната група на EAG вече търси възможности да привлече обратно изчезнали местни птици. 

Карибите са в особено голям риск от изчезване на застрашени видове, затова от FFI казват, че развитието на Редонда като защитена територия е от ключово значение. В процеса на възстановителната програмата на острова са се завърнали 15 вида сухоземни птици, увеличила се е популацията на ендемичния местен гущер, наречен „Земен дракон Redonda”, във водите около острова отново плуват морски костенурки.

Ground dragon
Земният дракон "Редонда", снимка - FFI

Местните хора вече не наричат Редонда „скалата“, а са най-яростни пазители на острова и с право го смятат не само за национална гордост, но и за самотен, но ярък светъл лъч сред мрачните екологични и климатични новини.

„Постигайки нашата цел „30x30“ казваме на света, че е възможно. Ние не отделяме много емисии, но сме сред най-засегнатите от глобалното затопляне и все пак едни от първите успяхме,  направихме го. Така че, ако малка Антигуа и Барбуда може, значи и вие можете”, казват от EAG.

„Когато се говори за опазване на природата, обикновено се мисли за Европа или Америка, но не и за малките острови в океана. Променихме това и показахме, че и хора като нас могат да направят промяната”, убеден е екипът на резервата. Както всичките им сънародници, те са наясно с климатичните рискове, пред които е изправена страната. 

Преди шест години ураганът Ирма опустоши Барбуда, а затоплящите се морета продължават да застрашават съществуването на островите в региона. „Ако вие чувате за изменението на климата, за повишаването на температурите и все по-силните бури, ние го усещаме. И ако всеки поеме своята роля, общото ни бъдеще може да бъде различно”, убедени са хората от  EAG.

Възстановявайки се от самотна скала в морето, остров Редонда е преобразен в зелен рай за дивата природа. Пред други райони на планетата не стои предизвикателството да започнат от нулата, а просто да се опазят. Можем ли? 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: