Какво може да постигне конференцията за възстановяване на Украйна

Какво може да постигне конференцията за възстановяване на Украйна Снимка: eda.admin.ch

Форумът, който започва утре в Лугано, Швейцария, ще се фокусира върху бъдещото развитие на Украйна, с ясното съзнание, че макар и в условията на война, плановете трябва да преминат в действие.

„Приоритет номер едно остава прекратяването на войната, защото иначе страданията ще продължат и предизвикателствата ще нарастват ежедневно“, казва Манал Фуани от Програмата на ООН за развитие (UNDP). 

Конференцията (URC2022) е насрочена още преди руската инвазия, като част от поредица международни инициативи в подкрепа на усилията на украинското правителство за реформи и демократизация, провокирани от анексията на Крим. Сега темата на срещата са плановете за реконструкция и развитие на Украйна след руското нахлуване, при огромните разрушения, хилядите жертви и милионите емигранти. 

Швейцарският президент и външени министър Игнацио Касис каза на пресконференция, че срещата на 4 и 5 юли не е донорско събитие, а стъпка към реформи в Украйна, в това число добро управление, децентрализация, разделение на властите и борба с корупцията. Поканени са представители на 41 държави и 19 международни организации, включително ключови фигури от Световната банка, ООН, ЕС и частния сектор. Очаква се украинският президент Володимир Зеленски да се присъедини чрез видеовръзка.

Но може ли възстановяването да започне преди края на войната? Експерти казват, че шансовете за прекратяване на огъня или мирни преговори засега са малки, но възстановяване определено може да се предприеме. Конфликтът с Русия се съсредоточи на изток и много хора се завръщат в домовете си, така че необходимостта от възстановяване в освободени или бомбардирани райони е спешна

Планът на украинското правителство обхваща „икономическо, социално, екологично и инфраструктурно възстановяване“, като поставя акцент върху ефективността, отчетността и „гласовете на хората“, благодарение на широки допитвания и дискусии.

Russian attack on Ukraine in pictures: Devastating impact of Putin's invasion. (PA/Canva)
Опустошената Украйна, снимки - thetelegraphandargus.co.uk

Приоритетите са обезопасяване на огромните минирани райони, разчистване на разрушенията, бързи ремонти на инфраструктурата, жилищния и производствения фонд, за да се гарантира препитанието, производството на храни и други икономически дейности.

Паралелно с разбирането, че Украйна ще взема решенията по възстановителните работи, конференцията ще настоява за пълна прозрачност и наблюдение на финансовите потоци“. Проучване от 2020 г. установи, че за 41,8% от украинците корупцията е „срамно явление без обективни основания", докато 36% казват, че е "компонент на социалните традиции", така че опасенията за злоупотреба с очакваните огромни международни фондове, не са неоснователни.

Маргарет Харис от Световната здравна организация (СЗО), обръща внимание, че най-малко 295 разрушени здравни заведения трябва да се възстановят. В освободените от Русия райони всички лекарства са разграбени, така че лекарственият фонд трябва да се попълни. „Много хора, които останаха без лекарства, умираха в мазетата – и може би дори са повече от жертвите на снарядите“, казва Маргарет Харис, отчитайки всеотдайността на висококвалифицираните медицински екипи, които поддържат болниците при тези тежки условия. 

Друга сфера от здравеопазването, която изисква огромни ресурси и по която СЗО работи със съпругата на украинския президент Елена Зеленски,  е остро възникналата необходимост от психологическа помощ

Трудно е да се говори за приоритети в Украйна, когато има толкова много нужди, макар и не всички очевидни, казва Рана Амиртахмасеби от САЩ, консултант по градско планиране, следконфликтно възстановяване и културна стратегия.

„Неотложните нужди са в инфраструктури като вода, канализация, транспорт, пътища и енергия. Но подкрепата за изкуството, културата и образованието не трябва да изостава, а да върви паралелно, за да се възстановят нарушената социална близост и моралният компас на общностите“, отбелязва тя и вярва, че конференцията в Лугано е израз на волята за мир, дори докато войната продължава.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: