Шестима изчезнали след рухването на моста в Балтимор, САЩ

Шестима изчезнали след рухването на моста в Балтимор, САЩ Снимка: eu.usatoday.com

Според местни медии, става дума за членове на ремонтен екип, граждани на Мексико, Гватемала и Ел Салвадор

В една от носещите колони на съоръжението се блъсна 289 метровият контейнеровоз Dali, който в ранните часове на понеделник загуби захранване, оставайки без осветление, електроника и мощност за двигателите си, съобщава ВВС. 

Въпреки отчаяните опити на екипажа да овладее ситуацията, корабът продължил да се носи безконтролно към 2,4-километровия мост „Франсис Скот Кий” и малко преди 01:30 местно време излъчил сигнал за помощ, предупреждавайки властите, че сблъсъкът е неизбежен.

В двете минути от сигнала до сблъсъка и срутването на моста, властите са успели да спрат потока автомобили и да спасят животи, се казва в изявление на губернатора на Мериленд. В радиосигнал на транспортната служба се чува: „Приближава кораб, загубил управление. Трябва да спрем целия трафик“.

Спасителните екипи, включително самолети и хеликоптери на полицията и бреговата охрана, са извадили от водата двама души, но шестимата изчезнали работници най-вероятно са загинали в ледените води на река Патапско. Всички 22-ма души от индийския екипаж на контейнероваза са невредими, но корабът остава заклещен в руините на моста.

Националният съвет за безопасност на транспорта разследва причините за срива на захранването на Dali, който току що е започвал 27-дневен рейс към Шри Ланка, натоварен с поне 3 000 контейнера. Според сайта за проследяване на кораби Vessel Finder, през 2016 г. Dali е участвал и в друг сблъсък в Антверпен, завършил без жертви и значителни щети. 

Мостът „Франсис Скот Кий”, който е открит преди 47 години, се ползва ежедневно от над 30 000 души, а водният път е критично важен за икономиката на САЩ. Миналата година пристанището на Балтимор е обработило най-малко 750 000 превозни средства и.е ключов регионален център за транспортирането на широк спектър стоки, в т.ч. стомана, алуминий, селскостопанско оборудване и автомобили, включително на General Motors и Honda.

Говорейки в Белия дом във вторник, президентът Джо Байдън припомни, че от пристанището в Балтимор зависят 15 000 работни места и обеща да "премести небето и земята", за да възстанови моста и да отвори отново водния път.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: