Видеоигрите замениха музиката в младежката култура

Видеоигрите замениха музиката в младежката култура

До 2023 г. се очаква стойността на глобалния пазар на видеоигри да се повиши до над $200 млрд.

По данни на анализаторите от statista.com глобалният пазар на видеоигри през 2020 г. е бил на стойност 131,23 млрд. долара. Това е значителен ръст спрямо 2019-а, когато той е достигнал 123,54 млрд. долара. Според експертите се очаква до 2023 г. стойността на пазара да се повиши до над $200 млрд.  

Би било неправилно да се каже, че видеоигрите са станали масови през 2020 г. Те са масови от десетилетия, пише The Guardian. Тяхното място в културата на младите обаче е по-важно както за геймърите, така и за тези, които не се занимават с игри по цял ден. Отчасти това се дължи, от една страна, на всички отменени събития през изминалата година заради пандемията от COVID-19.  

Коментарът на Шон Монахан за The Guardian припомня, че дори политиците се възползваха от популярността на видеоигрите, за да убедят по-младата аудитория да гласува по време на президентските избори миналата година. „Утвърдената във времето традиция по-възрастни политици, които се опитват да изглеждат млади и модерни чрез музикалните си вкусове, е заменена от по-възрастни политици, които се опитват да изглеждат млади, докато стриймват как играят видеоигра", пише Монахан. 

Според него пандемията от COVID-19 не е причина за бума на видеоигрите, по-скоро тя само е ускорила процесите, които задвижват тази индустрия. Много преди локдауните видеоигрите триумфираха като най-популярната форма на забавление сред младите хора. 

Промяната в интересите беше потвърдена миналата пролет, когато компанията Adweek съобщи, че приходите на игралната индустрия възлизат на 139 млрд. долара годишно и са надминали Националната футболна лига на САЩ, Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада, Мейджър Лийг Бейзбол и Национална хокейна лига, взети заедно. Заради ограниченията през изминалата година към декември 2020 г. данните показват, че индустрията е спечелила още повече“, пише Монахан. 

Смята се, че днес в Китай има 720 млн. геймъри. Общо 90% от хората на възраст 25-35 години спадат към тази група, както и 97% от населението от 18 до 24 години. Повече от 18% от геймърите играят повече от 30 часа седмично. Те прекарват повече време онлайн, в сравнение с офлайн активности. Например 45,2% от тях ходят на кино, но 91,8% гледат филми онлайн. Общо 68,9% от китайските геймъри пазаруват от физически магазини, в сравнение с 86,8% от тях, които пазаруват онлайн. 

В разгара на културна промяна сме, продължава коментаторът. В проучване на Whistle 68% от мъжете от поколението Z (родени между 1996 и 2009 г.) казват, че игрите са важна част от тяхната идентичност, 91% казват, че играят редовно видеоигри, а 74% - че видеоигрите им помагат да останат свързани с приятелите си. 

Колкото и смущаващо да е за много хора, ако музиката е била най-важната форма на младежката култура през XX век, то видеоигрите изглеждат най-важните за XXI в.“, завършва коментара си Монахан.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: