Появи се платена интернет-търсачка без реклами и следене

Появи се платена интернет-търсачка без реклами и следене Снимка: Neeva

Изглеждаше, че доминирането на Google в търсенето в интернет в глобален мащаб прави всеки опит за създаване на конкурент неразумен

Пазарният лидер разполага и с най-модерните технологии, за да предложи на потребителите най-висококачествения продукт, и има много начини да предотврати разгръщането на други компании. 

Двама бивши служители на Google обаче решиха да рискуват, използвайки безпрецедентен за този пазар модел на монетизация.

Сридхар Рамасвами и Вивек Рагхунатхан разработиха и стартираха търсачка в САЩ, наречена Neeva. Тя е частна - тоест обещава да не споделя данните на клиентите с никого и не им показва реклами. Но за целта трябва да си платите.

По-точно Neeva може да се използва безплатно в продължение на три месеца в пробен режим, след което цената на месечния абонамент ще бъде $ 5 на месец - по-малко от Netflix или Spotify. В допълнение към самото търсене Neeva предлага разширение за браузър, което блокира тракери - модули за проследяване на различни рекламни системи, вградени в сайтове.
 

Самата търсачака позволява да персонализирате търсенето си, като маркира като приоритет онези сайтове, на които потребителят се доверява повече.

Свързвайки се с услугите на Google, Slack, Office 365, Dropbox и GitHub, можете да търсите нещо в собствената си кореспонденция и облачно хранилище. В допълнение Neeva е в състояние да генерира препоръки за различни продукти, като анализира отзиви на няколко сайта наведнъж.


В същото време Neeva планира не само да печели пари от абонатите, но и да споделя приходите с партньори, предоставящи висококачествено съдържание. Те ще получат 20%, ако публикациите им се показват в резултатите от търсенето.  

В момента търсачката не е достъпна за ползване от България.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: