Великобритания блокира най-голямата сделка в света на видеоигрите

Великобритания блокира най-голямата сделка в света на видеоигрите Снимка: wccftech.com

Комисията за конкуренция и пазари на Обединеното кралство (CMA) не е съгласна Microsoft да купи разработчика на игри Activision Blizzard

Според ВВС, от CMA са загрижени, че сделката на стойност $ 68,7 милиарда може да доведе до намаляване на иновациите и дисбаланс в конкуренцията на пазара на развиващия се и вълнуващ пазар на облачните игри".

Председателят на Комисията Мартин Коулман смята, че сделката ще укрепи позицията на Microsoft и ще блокира възможностите за развитие на нови конкуренти. „Игрите в облак се нуждаят от свободен, конкурентен пазар, който да стимулира иновациите и избора и това най-лесно може да се постигне като оставим сегашната конкурентна инерция в облачните игри да продължи да си върши работата“, добави той.

Microsoft и Activision Blizzard не са съгласни с решението и казаха, че ще обжалват. Говорителят на разработчика подчерта, че решението противоречи на собствените планове на Обединеното кралство да стане „привлекателна страна за създаване на технологичен бизнес“. Според висш представител на Microsoft, „това решение изглежда отразява неразбирането и на този пазар, и на начина, по който всъщност работи съответната облачна технология“.

Activision Blizzard е една от най-големите компании за разработка на видео игри с култови заглавия в портфолиото си като Call of Duty, Diablo и Warcraft. За намерението на Microsoft да купи студиото се разбра още през януари 2022 г. Тази сделка трябваше да бъде най-голямата в света на видеоигрите. Освен от Великобритания, покупко-продажбата трябва да бъде одобрена и от регулаторите на САЩ и ЕС, но сега осъществаването ѝ е под заплаха.

През декември миналата година и група от 10 геймъри заведоха в Сан Франциско дело срещу Microsoft, с обвинението, че купувайки Activision Blizzard, технологичният гигант ще придобие „ненадмината позиция” в индустрията на игрите, ще намали конкуренцията и ще доведе до по-високи цени, по-малко иновации, по-слаба креативност, по-малък избор за потребителите и „други потенциални антиконкурентни ефекти, които лишават обществото от благотворното действие на конкуренцията". 

Геймърите са особено разтревожени от перспективата за още по-намалена конкуренция на пазара на труда, тъй като служителите ще имат по-малък избор сред работодателите, плюс факта, че Калифорнийският отдел за справедлива жилищна заетост и служители на Activision Blizzard вече водят дела, обвиняващи разработчика в „дискриминация по полов признак и сексуален тормоз”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: