Изследване: видеоигрите са опасни за деца със сърдечни заболявания

Изследване: видеоигрите са опасни за деца със сърдечни заболявания Снимка: https://pixabay.com/

Видеоигрите могат да причинят смъртоносни нарушения на сърдечния ритъм при податливи деца, показва ново изследване

Това важи особено за военните видеоигри.

Преди това медицински специалисти са съобщавали за сърдечни аритмии, които са се проявявали при деца и юноши по време на игрови сесии. Въпреки това не са провеждани проучвания. Сега канадски и австралийски учени са решили да открият дали има връзка.

Връзка между видео игри и аритмия

В ново изследване, публикувано в списание Heart Rhythm, учените извършват систематичен преглед на медицинската литература и откриват 51 уникални записа, които свързват аритмията и припадъци с видеоигра.

Последващият анализ разкрил потвърдени случаи на аритмия и припадъци по време на игрални сесии при 22 души. Всички пациенти са на възраст между 7 и 16 години и по-голямата част (19/22) са момчета. Четирима починали скоро след това поради сърдечни проблеми.

Важно е да се отбележи, че само седем деца са били диагностицирани със сърдечни заболявания преди аритмията и припадъците, причинени от видеоиграта. Останалите са след.

Влошаването на състоянието на осем деца започва по време на игра на военни видеоигри. Шестима спечелили или загубили, а един „подскочил от вълнение“. Друго дете се сбило с брат си за контролер за игра.

Семействата и здравните екипи трябва да обмислят предпазни мерки за електронни игри при деца със състояние, което прави ускореното сърцебиене опасно“, пишат изследователите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: