Срив в продажбите на руско оръжие

Срив в продажбите на руско оръжие Снимка: dfnc.ru

Форумът „Армия-2022“, който се проведе в Москва от 15 до 21 август и по данни на Министерството на отбраната прие делегации от 72 държави, завърши с катастрофален резултат за руския военно-промишлен комплекс.

Въпреки че президентът Владимир Путин лично пътува, за да рекламира руското оръжие, обещавайки на своите съюзници „най-модерните модели“, след оръжейния форум държавният монополен износител на оръжие „Рособоронекспорт“ сключи само два договора на стойност $ 390 милиона, при 20 договора на стойност € 2 милиарда през 2021 г., съобщава РИА „Новости”, позовавайки се на пресслужбата на Министерството на отбраната.

Търсенето на руски оръжия намалява, след като светът ги видя в действие в Украйна: войната нанесе „огромен удар“ върху репутацията на руските оръжейни доставки, казва президентът на американския Wilson Center и бивш дипломат Марк Грийн. „Не мисля, че която и да е страна, виждайки как примитивните руски бомби взривяват сгради, ще каже: да, това е, което ни трябва“, заяви Грийн за Newsweek.

Руското производство на оръжия е на ръба на колапса, след като санкциите отрязаха руските производители от доставките на най-малко 450 вносни компонента, които не могат да бъдат заменени, установиха експерти от Royal United Services Institute. 

Според Стокхолмския институт за изследване на мира (SIPRI), Русия все още е вторият по големина износител на оръжие в света след САЩ, въпреки че през последните  пет години загуби 26% от дела си на глобалния оръжеен пазар. Най-големите купувачи на руско оръжие са Индия, Китай, Египет и Алжир, които поемат 73% от руските военни доставки. Повече от половината от вноса на оръжия в Ирак и Виетнам също е от Русия. 

Предвид санкциите и загубата на оборудване в Украйна, износът на руски оръжия ще продължи да намалява и през следващите години и Москва може да отстъпи на Франция второто си място, прогнозират от SIPRI, тъй като потенциалните купувачи се страхуват, че Русия няма да изпълни задълженията си, защото "нейният военен бюджет и цялата ѝ икономика не са стабилни".

Американското разузнаване смята, че "Рособоронекспорт" няма да може да изпълни договорите си и с африканските страни. „Предвиждаме, че руснаците ще имат истински проблем с доставката на оборудване, предвид скоростта, с която го губят в Украйна“, каза високопоставен източник от разузнаването пред Foreign Policy.

Нарушаването на договори с ключови клиенти би било "геополитическа катастрофа" за Кремъл, смятат представители на Центъра за нова американска сигурност (CNAS). Така че Русия ще направи всичко възможно да не прекрати износа за Алжир, Виетнам и Индия, дори в свой ущърб и въпреки нуждата от оръжия на украинския фронт.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: