Пазарът на "месо" от насекоми може да нарасне до 8 милиарда долара

Пазарът на "месо" от насекоми може да нарасне до 8 милиарда долара Снимка: https://pixabay.com/

Нов кръг в развитието на пазара на "заместители" на месото - продукти от насекоми. Този сегмент може да нарасне до 8 милиарда долара до 2030 г.

И вече не само стартъпи, но и големи компании се занимават с разработването на храна от необичайната съставка.

Напоследък хамбургерите, направени от грах и кокосово масло, котлети от раци, направени от артишок и водорасли, и пилешки хапки, направени от глутен и нишесте от маниока, станаха все по-популярни сред посетителите на ресторантите. Големите производители на храни очакват скоро да видят добавянето на щурци, бръмбари, брашнени червеи и ларви.

Всеки мисли за въздействието върху околната среда от производството на храни в момента и това предоставя потенциал за растеж на пазара на храни за насекоми“, обяснява Туняват Касемсуван, директор на иновациите в производителя на консервирана риба тон Thai Union Group.

Тази компания се занимава  с производство на протеини от насекоми. „Знаем, че търсенето на пиле и риба тон от зеленчуци, клетъчни култури или насекоми ще расте много по-бързо от сега“, каза Касемсуван.

Вегетарианците е малко вероятно да ядат ястия от насекоми, които в крайна сметка са животински храни. Въпреки това, привържениците на идеята за ядене на бръмбари за храна твърдят, че отглеждането на 2 хиляди вида годни за консумация насекоми е по-малко вредно за околната среда.

Освен това не изисква толкова много земя, колкото отглеждането на добитък и отглеждането на много култури. Различните видове насекоми имат различни характеристики, които ги правят подходящи за консумация от човека.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: