Видеоигрите помагат при деменция

Видеоигрите помагат при деменция Снимка: pixabay

Комбинацията от физически и умствени упражнения оказва благотворен ефект на дейността на мозъка и намалява симптомите на депресия при хора с деменция

При деменцията паметта и когнитивните функции са толкова сериозно засегнати, че значително възпрепятстват това човек самостоятелно да изпълнява както ежедневните си дейности, така и да участва в социалните взаимоотношения. Деменцията е прогресивна – с течение на времето тя се влошава. Пациентите стават все по-зависими и се нуждаят от все повече грижи. 

Понастоящем няма лечение за тази болест, но когнитивните и физическите способности могат да бъдат подобрени чрез определени методи. Белгийски учени например са изследвали наскоро ефекта от видеоигрите, които включват различни движения на тялото, съобщава Passionsante.be.

Устройството, което са използвали, се състои от екран и подов панел. Панелът записва стъпките на играча, промените в налягането и баланса. На екрана се показват точки, които насочват към кой сегмент от панела трябва да се премести играчът. Ако успее, степента на трудност се увеличава. По този начин човек упражнява едновременно физическите и когнитивните си умения.

Резултатите от изследването показват, че тренировъчните сесии подобряват когнитивните способности на участниците – концентрацията им, паметта, ориентацията, времето за реакция. Освен това играчите изпитват значително по-малко симптоми на депресия. 

Предишни проучвания вече бяха доказали, че упражненията могат да забавят развитието на деменцията. Сега за първи път се установява, че активните видеоигри също могат да облекчат симптомите на заболяването.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: