Актуална информация за епидемичната обстановка на 1 декември 2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 1 декември 2020 г. Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня.

У нас:

Патронажната грижа за доставки на храна и лекарства по домовете на близо 43 000 възрастни и хора под карантина ще продължи и през следващата година. Новата възможност за общините е по програмата „Патронажна грижа+“ по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ с допълнителен ресурс от 85 млн. лв., осигурени от механизма на Европейската комисия REACT EU.

Медиците в училищното и детското здравеопазване в град Тервел ще бъдат насърчени да работят в областната болница, предаде БТА. Кметската управа ще разреши на медиците да ползват и неплатен отпуск за по-дълго време, за да подкрепят специалистите в областната болница, които вече са изтощени от безкрайните дежурства, без почивни дни и без възможност за отпуск.

Кризисната трапезария за бездомни на БЧК в Русе заработи, съобщи БТА. Заради коронавируса трапезарията е претърпяла реорганизация. 
„Заради пандемията не работим по стандартния начин. Бездомните получават седмични хранителни пакети - хляб и консерви. Направена е строга организация и всеки ден идват по списък, за да няма струпване. Предоставяме им също дезинфектанти и маски. Всеки бездомен получава еднократно и топла супа и чай", коментира директорът на БЧК в града Антоанета Ябанозова.

Данните за България:

6825 са направените тестове за последното денонощие; 90 700 са активните случаи в момента; 457 души са хоспитализирани; 1971 са излекуваните пациенти; 221 са починали за последното денонощие.

По света:

Равносметката до момента показва, че над 1 460 000 души са починали, откакто властите в Китай съобщиха за първите случаи на болестта, съобщи Франс прес, позовавайки се на доклад на официални медицински източници. От началото на пандемията над 62 732 520 са заразените, според официалната статистика, а от тях поне 39 899 800 са излекувани.

Тези числа обаче отразяват само част от действителния брой инфекции, съобщи La Presse. Причината е, че някои държави тестват само тежки случаи, други дават приоритет на тестовете за проследяване, а има и бедни страни с ограничен капацитет за тестване.

Най-засегнати до момента са САЩ с общо 266 887 смъртни случая, Бразилия със 172 833 смъртни случая, Индия със 137 139 смъртни случая, Мексико със 105 655 починали и Великобритания с 58 245 смъртни случая.

Хонконг, сочен като отличен пример за справяне с пандемията със само 109 смъртни случая от началото на годината, наложи нови ограничения. С това се опитва да спре задаващата се четвърта вълна, след като тези дни надхвърли 100 нови случая на ден. Според новите правила публичните събирания не могат да надвишават двама души, а в ресторантите е забранено да сядат повече от двама гости на маса. 

Австралия: За първи път откакто границите на страната бяха затворени през март, сега е разрешено на чуждестранните студенти да влязат в страната, съобщи La Presse.

В Ирландия днес влиза в сила план за постепенно смекчаване на карантината, съобщи БТА. В страната отново ще отворят магазините, музеите, фризьорските салони, фитнес клубовете, библиотеките, ще бъдат възобновени църковните служби.

Турция отново регистрира рекорден брой заразени – 31 219, съобщи турският здравен министър, цитиран от в. „Миллиет".

В Белгия днес отварят магазините за продажба на стоки, които не са от първа необходимост, съобщи БТА. Това става възможно след намаляване на заразените и лицата с COVID-19, приети в болници. Ресторантите и баровете остават затворени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: