Bentley преминава изцяло към производство на електрически автомобили

Bentley преминава изцяло към производство на електрически автомобили Снимка: https://pixabay.com/

Луксозната марка автомобили обещава да промени бизнеса си, за да стане „въглеродно неутрален от край до край“.

Bentley, производителят на луксозни автомобили, ще спре да произвежда автомобили, задвижвани от изкопаеми горива до 2030 г., и се стреми да бъде напълно неутрален по отношение на въглерода в един от най-амбициозните планове сред всички производители на автомобили в Обединеното кралство при прехода към електрически превозни средства. 
Той ще спре да произвежда автомобили с традиционни двигатели с вътрешно горене в рамките на шест години, а след това смята да представи първите си електрически автомобили с батерии през 2025 г.  
Бързият преход означава, че компания, известна с огромните 12-цилиндрови бензинови двигатели, с големи емисии на въглероден диоксид, има за цел да се превърне в един от водещите шампиони на автомобилната индустрия в Обединеното кралство в областта на екологичната устойчивост. 
Заводът на Bentley’s Crewe е единствената голяма фабрика в Обединеното кралство, която се ангажира да произвежда електрически автомобили в толкова кратки срокове, освен конкурента си Jaguar Land Rover. Работниците по технологиите с вътрешно горене ще бъдат преразпределени
Обещанието на Bentley да бъде „неутрална от въглерода организация“, без да се опитва да компенсира въглерода, е смело, тъй като акумулаторите на електрическита автомобили отнемат значителни количества енергия при производството. Говорител заявява, че компанията и нейните най-големи доставчици ще трябва да измислят как да постигнат целта. 
Производителят на автомобили, чиито цени варират от 130 000 до над 240 000 британски лири, заявява, че целите му за околната среда ще го направят „финансово устойчив и устойчив на рецесия“, тъй като той и други производители на автомобили търсят начини да излязат от пандемията на коронавируса, която е повлияла на продажбите на автомобили. 
Данните, публикувани в четвъртък, показват, че миналият месец е най-слабият октомври за продажбите на нови автомобили в Обединеното кралство от девет години насам. Броят на регистрираните автомобили е спаднал с 1,6% до 140 945, поставяйки индустрията в най-слабата й година от 1982 г. насам, според Обществото на производителите и търговците на автомобили. 
Адриан Холмарк, главен изпълнителен директор на Bentley, казва, че производителят на автомобили преминава през „промяна на парадигмата в целия си бизнес“
„В рамките на едно десетилетие Bentley ще се превърне от 100-годишна компания за луксозни автомобили в нов, устойчив, изцяло етичен модел за подражание за лукса“, казва той. 
Освен това автомобилният производител ще се ангажира да не използва пластмаса във фабриката си до 2030 г., както и да увеличи дела на жените и чернокожите, азиатците и тези с малцинствен етнически произход в ръководството си на 30% от 20% през 2020 г. 
Bentley е собственост на германския Volkswagen, най-големия автомобилен производител в света по обем. Volkswagen обявява инвестиция от милиарди евро в технология за електрически автомобили след скандала с „дизелгейт", при който инженерите му инсталираха софтуер за измама при теста за емисии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: