Tesla отново на съд заради фатално ПТП с участието на автопилот

Tesla отново на съд заради фатално ПТП с участието на автопилот Снимка: wikipedia.org

Което се е случило преди 6 години

Tesla е изправена пред нов съдебен процес след пътно-транспортно произшествие (ПТП) в Калифорния, което стана преди близо 6 години. Според данни на Reuters, в близко време компанията очаква съдебно дело, по време на което ще бъде определено дали Tesla и нейната система за помощ на водача са отговорни за трагичния инцидент.

През март 2018 г. собственикът на Tesla Model X Уей "Уолтър" Хуанг загина при сблъсък с бариера на магистрала 101 в Калифорния при включена система на автопилот.

Разследване на Националната администрация за безопасност на транспорта по-късно разкри, че както разсеяното шофиране, така и автопилотът са причините за произшествието. Семейството на починалия заведе през 2019 г. дело за неправомерна смърт, твърдейки, че на Tesla ѝ е липсвало необходимото оборудване за безопасност, такова, като автоматично спиране, например.

Представители на семейството на Хуанг зададоха въпроси на свидетели на Tesla за това, дали компанията е знаела, че шофьорите могат да не следят пътя, разчитайки на използването на автопилот.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: