Рисковете от алкохола в Европа вече ще се посочват на етикетите му

Рисковете от алкохола в Европа вече ще се посочват на  етикетите му Снимка: just-drinks.com

Новото брандиране, подобно на това върху цигарите, ще се въведе първо в Ирландия през 2026 г.

Европейската медицинска общност призова Брюксел да последва примера на Дъблин. Европейските лекари са „готови да подкрепят национални правителствени инициативи като ирландската“, тъй като „Ние вярваме, че потребителите имат право на надеждна информация за алкохола, включително подробна информация за рисковете", заявиха от медицинското съсловие.

В допълнение към традиционните предупреждения срещу пиенето на алкохол по време на бременност, етикетите в Ирландия ще включват информация за калорийното съдържание, както и за риска от рак и други чернодробни заболявания. QR код ще предоставя списък на съставките, като регламентираните са ферментирал гроздов сок, сулфити, захар, винена, лимонена и млечна киселина и около две дузини други добавки. 

Ireland insists on anti-alcohol labels, Rome holds back
Снимка - efanews.eu

Според Action Alcohol Ireland всяка година в Ирландия отбелязват 1 000 нови случая на рак, свързан с алкохола. Проучване, публикувано в The Lancet през 2019 г., установи, че ирландските тийнейджърки са трети в света по консумация на алкохол в своята възрастова група, като 61% съобщават, че „прекаляват”.

Новината от Дъблин предизвика паника сред производителите на алкохол в целия континент. „Решението на Европейската комисия е сериозен удар и изключително опасен прецедент“, заявиха от Френската федерация на износителите на вино и спиртни напитки (FEVS). Франция, Италия и Испания продават 47% от бутилираното вино в света, така че „винената коалиция“ възнамерява да оспори решението на властите в Брюксел. 

Европейската комисия все още не е получила възраженията на трите страни, но смята, че ирландското законодателство не застрашава единния пазар. Тъй като Европейският парламент ще бъде избран следващия юни, тази тема несъмнено ще бъде обсъждана по време на изборната надпревара. Според „Евростат” през 2021 г. домакинствата в 27 европейски държави са похарчили € 128 милиарда за алкохолни напитки, което е почти 1% от БВП на ЕС. Списъкът оглавяват Латвия, Естония и Полша.

Същевременно, Световната здравна организация (СЗО) посочва, че според данни от 53 европейски страни, един милион смъртни случаи годишно са свързани с употребата на алкохол. Като мерки за намаляване на употребата му СЗО посочва три опции – ценообразуване, достъпност и маркетингови ограничения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: