Европейските юноши злоупотребяват с алкохол поне два пъти по-често от възрастните

Европейските юноши злоупотребяват с алкохол поне два пъти по-често от възрастните Снимка: walesonline.co.uk

По данни от 2019 г., средно 37,4 % от тийнейджърите в ЕС препиват тежко поне веднъж на 30 дни, при 18.7% при възрастните

"Най-високо" в скалата на епизодичното пиянство сред юношите са Дания (59%), Германия (55%), Австрия (49%), Словакия (47%) и Хърватия (45%), докато проблемът е най-лек в Исландия (8%), Норвегия (16%), Швеция (20%), Финландия (22%) и Португалия (24%), съобщава Eironews.

България е на осма позиция, с 42% младежи, признали тежко епизодично пиянство. Това нарежда страната ни в една група със Словакия, Австрия и Унгария, където юношите, злоупотребили поне веднаж месечно с алкохол, са три пъти повече от възрастните с такива наклонности.

По-ниско от средното европейско ниво на епизодично препиване показват тийнейджъриге във Франция, Испания (по 34%) и Италия (35%).

Във всички страни на ЕС мъжете по-често съобщават за тежко епизодично препиване от жените – средно 26.6%, в сравнение с 11.4%. Сред тийнейджърите обаче разликата е далеч по-малка – поне веднъж на 30 дни препиват 36.8% от момичетата и 38.1% от момчетатата.

Според доклад на ОИСР, тежкото епизодично пиене сред юношите върви с редица тежки последствия, включително загуба на съзнание, наранявания, автомобилни катастрофи или повишен риск от полово предавани инфекции, плюс лоши образователни резултати, тормоз на околните и социална изолация.

Все пак, за разлика от епизодично препиващите, процентът на системно пиещите младежи в ЕС намалява, но показателите по страни са сходни. За съжаление в тази категория България „се изкачва” на пето място (30%). Най-малко системни млади пиячи докладват Исландия (7%), Румъния (8%), Люксембург (10%), Швеция (11%) и Северна Македония (12%). 

Системна или епизодична, ранната злоупотреба с алкохол е модел за подобно поведение по-късно в живота, което може да създаде тежък проблем за общественото здраве в Европа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: