Ройтерс: Първият магазин за алкохол отваря врати в Саудитска Арабия

Ройтерс: Първият  магазин за алкохол отваря врати в Саудитска Арабия Снимка: https://pixabay.com/

Първият магазин за алкохол започва работа в Саудитска Арабия, където напитки ще се продават изключително на чуждестранни дипломати от немюсюлманска религия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източник, запознат с плановете и документа


Първият магазин за алкохол започва работа в Саудитска Арабия, където напитки ще се продават изключително на чуждестранни дипломати от немюсюлманска религия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източник, запознат с плановете и документа.

Магазинът ще отвори врати в столицата на страната Рияд, в квартала, където се намират основно посолства и домове на дипломати, уточнява агенцията.

Очаква се магазинът да отвори през следващите няколко седмици, казва източник на Reuters. За да закупят продукти от там, купувачите ще трябва да се регистрират през мобилно приложение и да получат специален код за достъп от МВнР. Дипломатите също ще бъдат задължени да не надвишават месечната квота за покупки.
 

Мярката е част от усилията на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман да отвори държавата за туризъм и бизнес, пише Ройтерс.

Ислямът забранява на практикуващите тази религия да пият алкохол. В Саудитска Арабия, както отбелязва агенцията, има строги закони, забраняващи пиенето му. Осъдените   са изправени пред стотици удари с камшик, депортиране, глоби или лишаване от свобода.

Алкохолът в страната може  да бъде закупен само на черния пазар или чрез дипломатическа поща, твърди Ройтерс. На 24 януари обаче саудитското правителство обяви затягане на ограниченията върху вноса на алкохол като част от дипломатически стоки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: