Френски лекари: правителството проваля безалкохолния януари

Френски лекари: правителството проваля безалкохолния януари Снимка: news.yahoo.com

Французите обичат да критикуват своя президент, но едва ли някой би си представил, че ще обвинят Еманюел Макрон в пристрастие към алкохола

Въпреки това, критиците му казват, че той очевидно „се е продал” на винопроизводителите и затова правителството му не подкрепя кампанията „Сух януари” след изобилно полетите с алкохол коледни и новогодишни празници. Макрон е критикуван не само от политическите си противници, но и от медиците:  50 специалисти по пристрастяване написаха тази седмица отворено писмо, за да се оплачат от липсата на правителствена подкрепа за безалкохолната кампания.

„Нашето доверие в правителството да провежда последователна и решителна политика срещу алкохолизма е сериозно компрометирано“, пишат лекарите. Те обвиняват Еманюел Макрон, че поддавайки се на винарското лоби, не е успял да подкрепи с авторитета си безалкохолния месец.

Сухият януари се настани във Франция преди пет години и в писмото си до вестник Le Monde лекарите казват, че „Януарското предизвикателство” се е превърнало в популярно и успешно социално събитие, въпреки безразличието на правителството.

Няколко министри наистина се дистанцираха от призива за един безалкохолен месец, заявявайки, че предпочитат да насърчават умерената консумация, а не директен сух режим. Марк Фено, министър на земеделието, посочи 70-процентния спад на консумация на алкохол във Франция през последните 50 години и 7% до 10% по-слаба употреба само през миналата година. Според него, това прави кампанията "Сух януари" неуместна и натрапчива.

"Не мисля, че французите трябва да получават уроци от някого. На хората им е писнало да им казват какво да ядат, какво да пият, как да пътуват. Има начин на живот, който заслужава уважение", цитира позицията му ВВС.

Преди да подаде оставка през декември, бившият министър на здравеопазването се изказа в подобен дух: „Бих бил много подозрителен, ако чуя, че правителството цял месец ще казва на хората как да живеят живота си”..

French booze-free January falls flat with government | RNZ News
Снимка - rnz.co.nz

За критиците на правителството, тези изявления са знак, че следвайки примера на президента Макрон, кабинетът му е решил, че е по-важно да не обижда лобито на винопроизводителите, отколкото да насърчава доброто здраве.

Твърдението, че президентът Макрон лично е обезкуражавал подкрепата за Сухия януари, е подкрепено от прояви на публично одобрение на алкохола. През 2022 г. списание Review of French Wines го избра за личност на годината, след като каза, че пие вино два пъти на ден - на обяд и на вечеря. Миналия юни френският президент беше заснет да пие бира с отбор по ръгби, предизвиквайки обвинения, че насърчава пиенето. .

Тъй като само чуждестранните продажби на френската винарска индустрия носят всяка година по € 9 милиарда, решението да се подкрепят френските винопроизводители със сигурност е рационално. Но критиците на Еманюел Макрон казват, че като пие на публични места той иска да изгради имидж на „човек от народа”, за да отхвърли обвиненията че е елитарен и недостъпен.

Поддръжниците на „Сухия януари” припомнят, че по мащаби Франция все още е четвъртият потребител на алкохол в Европа и че всяка година алкохолът е причина за смъртта на повече от 40 000 французи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: