Челен опит: Британките пият най-много

Челен опит: Британките пият най-много Снимка: eatthis.com

Датчаните оглавиха списъка на най-тежките злоупотреби с алкохол

Според доклада „Поглед към здравето за 2023 г.“, на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикуван във вторник, след Дания, най-тежко прекаляват с алкохол в Румъния, Обединеното кралство и Люксембург.

Около 37% от възрастните в Дания съобщават, че пият прекомерно поне веднъж месечно, при 36% от румънците, 35% от британците и толкова от жителите на Люксембурх. Според доклада, за „прекомерна” се смята употребата на най-малко 60 г. чист алкохол, което е примерно 6 стандартни напитки като 6 чаши вино или 6 халби бира.

Най-слабо пият в Турция, Италия и Гърция, като мъжете са по-склонни към злоупотреба (26%), докато само 12% от жените го правят. В Обединеното кралство обаче, „препиват” 45% от мъжете и 26% от жените, което поставя британките начело в дамската антикласация. 

Консумацията на алкохол, заедно с тютюнопушенето и затлъстяването, е основен рисков фактор за незаразни заболявания. Смята се, че вредната употреба на алкохол е причина за повече от 200 заболявания и наранявания.

Експертите казват, че няма „безопасно ниво“ на употреба на алкохол, като рискът за здравето започва с първата капка от всяка алкохолна напитка.

В Европа живеят най-тежките пиячи в света, и съответно, в Стария континент са регистрирани най-много смъртни случаи, свързани с алкохола, посочва докладът на ОИСР. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: