Франция спира продажбите на iPhone 12 заради опасения от радиация

Франция спира продажбите на iPhone 12 заради опасения от радиация Снимка: elevate.in

На 12 септември Френската национална агенция по радиочестотите (ANFR) уведоми Apple, че забранява продажбите на iPhone 12

Решението е взето след провеждане на тестове, които показват, че специфичната степен на поглъщане на радиация от тялото (SAR) при ползване на модела е над законовата граница. Това означава, че iPhone 12, които са на пазара от 2020 г., излъчват повече от законно разрешеното ниво електромагнитни вълни, които човешкото тяло абсорбира, обясни пред Le Parisien министърът на цифровия преход и телекомуникациите Жан-Ноел Баро.

В прессъобщение ANFR посочва, че акредитирана лаборатория е тествала 141 мобилни телефона iPhone 12, за да се гарантира, че стойностите на SAR отговарят на европейските разпоредби. Регулаторите обаче са установили, че поглъщаната от тялото електромагнитна енергия е 5,74 W на килограм, когато устройството се държи в ръка или в джоба на панталон, докато стандартът на ЕС за SAR е 4,0 W на килограм – ниво, което тялото поглъща, ако iPhone 12 е на повече от 5 мм разстояние – например в джоб на палто, яке или в чанта. 

В резултат на тестовете, ANFR нарежда спиране на продажбите на модела и коригиране на вече продадените бройки. Забраната за продажбите на iPhone 12 във Франция излезе в деня, в който Apple представи новите си модели iPhone 15 Pro и iPhone 15 ProMax, предлагащи редица нови функции, в т.ч. USB-C порт, вместо стандартния Lightning порт.

Според министър Баро, актуализация на софтуера вероятно ще бъде достатъчна, за да отстрани проблемите с радиацията. Той отбеляза, че регулаторите очакват Apple да реагира в рамките на две седмици и че ако не го направи, може да се стигне до по-драстични действия. „Аз съм готов да наредя изтегляне на всички iPhone 12 в обръщение. Правилото е едно и също за всички, включително за дигиталните гиганти“, каза Баро пред Le Parisien.

Според Службата за научни изследвания на Европейския парламент, учените не са единни относно рисковете от рак и връзката им с използването на мобилни телефони. Международната агенция за изследване на рака определя електромагнитните полета, излъчвани от мобилните телефони, като "възможно канцерогенни" за хората.

Според Световната здравна организация (СЗО), множеството проведени изследвания през последните десетилетия не са установили неблагоприятни последици за здравето от употребата на мобилни телефони

Но електромагнитно излъчване има и действието му може да се намали чрез използване на устройствата с „hands free“, по-малко и по-кратки разговори, както и в зони с добро покритие, където телефоните работят с по-малка мощност. „Ефективността на търговски устройства за намаляване на излагането на радиочестотното поле не е доказана“, посочва сайтът на СЗО.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: